in

Marco Verratti, de Barcelona speler die nooit in het blauw-rood speelde

Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Luis Suárez, Frenkie de Jong, Antoine Griezmann en zo kun je nog wel even doorgaan. Zodra de transfermolen begint de draaien, zorgt FC Barcelona voor het nodige vuurwerk op de transfermarkt. Met de mogelijk aanstaande terugkeer van Neymar zijn de Catalanen opnieuw in een smaakmakende transfersoap beland. Vandaag blikken wij terug op één van de spraakmakendste soaps van de afgelopen jaren: Marco Verratti, de Barcelona speler die nooit in het blauw-rood speelde.

De clubsituatie

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat FC Barcelona de Champions League won. Het seizoen 2014/2015 ging de boeken in als een van de beste seizoenen in de clubgeschiedenis van Barcelona. Niet alleen werd in Berlijn de vijfde Champions League-eindzege gevierd; de Catalanen werden ook nog eens lands- en bekerkampioen van Spanje. Het elftal van Luis Enrique was tot op het bot gemotiveerd om dat kunstje te herhalen in het seizoen 2015/2016. Met het prolongeren van de Liga en de Copa del Rey kwam het elftal aardig in de buurt, maar in de jacht op prolongatie van de cup met de grote oren liep het al vroeg een blauwtje op. Atlético Madrid knikkerde de sterrenformatie van Enrique al in de kwartfinales uit het toernooi.

Het seizoen daarop wilde Barcelona revanche nemen voor de pijnlijke uitschakeling in het miljoenenbal. Om de doelen te bewerkstelligen, smeet de clubleiding met tientallen miljoenen euro’s op de transfermarkt. Zo nam Barcelona EK-finalisten Samuel Umtiti en André Gomes over van respectievelijk Olympique Lyon en Valencia, kwam Lucas Digne over van Paris Saint-Germain en trok goaltjesdief Paco Alcácer de deur bij Valencia dicht voor een kamer in Barcelona. De miljoenenaankopen en de aanwezigheid van Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar werden voldoende geacht om de achterban een nieuwe Champions League te bezorgen.

Met de komst van Paco Alcácer sloeg Barcelona een grote slag op de transfermarkt.

Het werd echter een seizoen om snel te vergeten. In de achtste finales van de Champions League tegen PSG kwam de club dankzij een geweldige ommekeer nog goed weg, maar in de kwartfinales was het geluk niet aan Catalaanse zijde. Evenals het voorgaande seizoen vormden de kwartfinales het eindstation voor Barcelona.

De interesse

Barcelona wilden ten koste van alles voorkomen dat het voor het derde opeenvolgende seizoen uitgeschakeld zou worden in Europa. Voor het seizoen 2017/2018 stonden dan ook de nodige renovaties op het programma. Met de aanstelling van Ernesto Valverde werd er al snel geanticipeerd op het vertrek van Luis Enrique, die het na drie seizoenen voor gezien hield. Ook op de transfermarkt wilde de club vroeg toeslaan. De eerste speler die de overstap moest maken naar Barcelona was Marco Verratti, de middenvelder van PSG. De Italiaan maakte heel veel indruk in de onderlinge ontmoetingen in de achtste finales van de Champions League. In de heenwedstrijd, die PSG met 4-0 won, stond Verratti op als aanjager en spelmaker van zijn ploeg. Daarnaast lukte hem wat niet veel spelers is weggelegd: Messi onschadelijk maken. Al snel werd duidelijk dat Barcelona behoefte had aan een middenvelder met de kwaliteiten van Verratti.

De transfersoap: het begin

De club was er dan ook alles aan gelegen om snel werk te maken van de Italiaan. Op 12 juni 2017 begon de transfersoap zijn eerste vormen te krijgen. De middenvelder zag een transfer naar Barcelona wel zitten en het duurde dan ook niet lang voordat de eerste bedragen werden genoemd. Het Italiaanse Gazzetta Dello Sport wist te melden dat Barcelona een bod van honderd miljoen euro had neergelegd bij de zaakwaarnemer van Verratti. PSG wilde echter niets weten van een vertrek van zijn middenvelder en liet de media al snel weten dat hij niet te koop is: ‘Niet voor 80 en ook niet voor 100 miljoen euro.’

Marco Verratti.

FC Barcelona en Verratti lieten het daar echter niet bij zitten. Zo diende de middenvelder een officieel transferverzoek in bij zijn club, aldus het Franse L’Équipe. De geruchten rondom een overgang van Verratti naar Barcelona werden steeds krachtiger en naderden door een opvallende uitspraak van de middenvelder het kookpunt. De Italiaan had vanaf zijn vakantieadres op Ibiza namelijk een duidelijke boodschap voor zijn werkgever. Volgens La Gazzetta Dello Sport had hij aangegeven te willen vertrekken naar Barcelona en dreigde hij niet terug te keren naar Parijs als PSG niet meewerkte aan een overgang. Ondertussen bleven de media de geruchten voeden. De middenvelder was namelijk niet te zien op de posters die zijn club publiceerden voor de tour door de Verenigde Staten en de presentatie van het uitshirt. De media wisten het zeker: het was een kwestie van tijd voordat Verratti de overstap naar Barcelona zou maken.

Het kookpunt

Op 7 juli bereikten de geruchten rondom de Italiaanse middenvelder officieel het kookpunt. In gesprek met Mundo Deportivo was Josep Maria Bartomeu openhartig over de interesse in Verratti. ‘Wij willen Verratti en hij wil naar ons, maar PSG wil niet onderhandelen. De voorzitter van PSG vertelde mij dat hij niet met me wil praten over een transfer van Verratti’’, zei Bartomeu in gesprek met het Spaanse medium. De zaakwaarnemer van Verratti, Donati Di Campli, deed een extra duit in het zakje. ‘Mijn speler is een gevangene van de emir’, doelend op de clubleiding van PSG. Verratti verontschuldigde zich voor de uitspraken van zijn zaakwaarnemer en ruilde Di Campli een kleine twee weken later in voor Mino Raiola.

‘Mijn speler is een gevangene van de emir’

Donati di Campli

De uitkomst

FC Barcelona bleef het in de weken daarna proberen bij de Franse topclub, maar kreeg keer op keer nul op rekest. Langzaam zetten de Catalanen de komst van de Italiaan uit hun hoofd. Het nieuwe seizoen stond voor de deur en de club kon niet te lang wachten met het versterken van het eerste elftal. Uiteindelijk werd niet Verratti, maar Paulinho de nieuwe middenvelder van Barcelona. Het betekende echter niet het einde van de strijd tussen Barcelona en PSG. Wat Barcelona namelijk niet lukte, lukten de Fransen wel. PSG verbaasde vriend en vijand door Neymar voor een bedrag van 222 miljoen euro over te nemen van Barcelona. Zo leek niet Barcelona, maar PSG de grote winnaar van de zomerse transfermarkt te worden. Vandaag, twee jaar later, binden beide clubs opnieuw de strijd met elkaar aan. Barcelona kaapte eerder dit jaar Frenkie de Jong al weg voor de neus van PSG en hoopt de komende weken Neymar voor de tweede keer te kunnen verwelkomen.

Barry

Barcelona schudt PSG van zich af en trekt Engels talent aan

Officieel: Barça betaalt megaclausule voor Griezmann