in

De Jong met Barcelona op jacht naar prijzen: ”De treble zou geweldig zijn”

De eerste twee weken als speler van FC Barcelona zitten erop voor Frenkie de Jong. Na vijf dagen hard getraind te hebben in Barcelona, vertrekt de Nederlander samen met 27 andere selectiespelers naar Japan. Daar speelt Barcelona twee wedstrijden in de strijd om de Rakuten Cup. De Jong kijkt tevreden terug op zijn eerste trainingsweek als speler van de Spaanse landskampioen en heeft grootste plannen voor het nieuwe seizoen: “De treble winnen zou fantastisch zijn.’’

Frenkie de Jong werd op 5 juli gepresenteerd als speler van FC Barcelona en sindsdien zijn de dagen voorbijgevlogen voor de middenvelder. De Jong keerde na zijn presentatie voor een paar dagen terug naar Nederland, waar hij nog even van zijn vrije dagen genoot voordat het nieuwe seizoen officieel van start ging. Op maandag 15 juli stond de aanwinst van Barcelona voor het eerst op het trainingsveld. “Ik voel me heel erg goed en geniet van de trainingen’’, zegt De Jong in gesprek met Mundo Deportivo.

De Jong tijdens zijn presentatie als speler van Barcelona.

De van Ajax overgekomen middenvelder is onder de indruk van zijn nieuwe teamgenoten. “Het is moeilijk om één speler te noemen die indruk op me heeft gemaakt. Het niveau is heel hoog op de trainingen en buiten het veld helpt iedereen mij om mijn draai te vinden.’’ Maar als hij er dan toch één speler uit moet pikken…: “Dan noem ik Busquets. Hij helpt me met veel dingen. Wanneer ik iets wil weten over de stad of over de club, helpt hij me met alles.’’

Trots

Tijdens zijn presentatie zei De Jong dat hij trots is om voor Barcelona te mogen spelen. Zijn droomclub. In het shirt van Ajax was zijn betoverende glimlach al vaak te bewonderen, maar in dienst van Barcelona lijkt die nog groter te zijn geworden. Frenkie leeft zijn droom. “Vaak glimlach ik omdat ik blij ben dat ik mag voetballen met heel goede spelers. Ik heb altijd gelachen, maar nu lach ik omdat ik heel erg blij ben om hier te zijn.’’

‘Vaak lach ik omdat ik blij ben dat ik mag voetballen met heel goede spelers, maar nu lach ik omdat ik heel erg blij ben om hier te zijn.’

Toch is De Jong niet alleen naar Barcelona gekomen om te lachen. Er moet natuurlijk ook gevoetbald worden. Dat doet hij het liefst op het middenveld. “Ik heb met de trainer over verschillende dingen gesproken, maar niet over de positie waarop ik zal spelen. Ik kan op het hele middenveld uit de voeten. Het liefst op de as, daar heb ik veel de bal. Ik speel het liefst niet in de verdediging, want daar voel ik me niet echt op mijn gemak. Maar als het team me op die positie nodig heeft, ben ik ook op die positie inzetbaar.’’

Prijzen pakken met Barcelona

De Jong heeft een geweldig seizoen met Ajax achter de rug. De Amsterdammers wonnen, met Frenkie als uitblinker en steunpilaar, de landstitel en de beker. Daarnaast liepen de Amsterdammers op een haar na de finale van de Champions League mis. De Jong hoopt de prestaties met Ajax te overtreffen in het shirt van Barcelona. Over twee maanden heropend Barça de jacht op de zo gewilde Champions League. Een prijs die De Jong natuurlijk maar al te graag wint met zijn nieuwe club. “Het zou geweldig zijn om de Champions League te winnen. Het is de sterkste competitie op clubniveau. Ja, de treble winnen zou al helemaal geweldig zijn. Het wordt heel lastig, want de Spaanse competitie is erg sterk, maar we zullen ervoor vechten.’’

Meester en leerling: De Jong luistert aandachtig naar Busquets. ”Als ik iets wil weten, helpt mij met alles.”

Concurrentiestrijd

Het is nog maar de vraag met welke elf namen Barcelona de jacht op de treble opent. De transfermarkt is namelijk nog ruim een maand open en de Spaanse media verwachten nog de nodige mutaties binnen het elftal van Ernesto Valverde. Een week na de presentatie van De Jong, presenteerde Barcelona Antoine Griezmann. “Een geweldige speler’’, aldus De Jong. Misschien dat er nog een geweldige speler aan de ijzersterke aanval van Barcelona wordt toegevoegd. Als we de internationale media moeten geloven aast Neymar op een terugkeer naar Barcelona en zijn de onderhandelingen met PSG inmiddels gestart. Barcelona zou zomaar eens met vier aanvallers kunnen aantreden, wat betekent dat er op het middenveld een plek sneuvelt. “Het is normaal dat er bij een club als Barça veel concurrentie is op je positie. Ik maak me daar geen zorgen om. Het zal moeilijk worden, maar ik heb er vertrouwen in dat ik een basisplek kan veroveren.’’

Valverde neemt negen B-spelers mee naar Japan

Video | Barcelona’s reis naar Tokio