in

LoveLove

Vier jaar zonder Johan Cruijff: ‘Zijn invloed is heel groot geweest’

Standbeeld Johan Cruijff

De voetbalwereld staat vandaag stil bij het overlijden van Johan Cruijff. Het is precies vier jaar geleden dat de Nederlander overleed in Barcelona. Na zijn overlijden waren veel grootheden in het voetbal vol lof over Cruijff. ‘Zonder Cruijff was ik niet de trainer die ik ben.’

Toen Josep Guardiola in 2008 werd gepresenteerd als trainer van FC Barcelona, werd al snel duidelijk dat de filosofie van Cruijff weer op één kwam te staan. Met resultaat. Guardiola boekte succes na succes met Barcelona, waaronder de ’treble’ in 2009 en 2011. In gesprek met Ziggo Sport vertelde hij in 2018 dat Cruijff nog steeds veel invloed heeft op zijn elftallen. ‘Dankzij hem ben ik hier. Ik zit hier, want ik heb het geluk gehad dat hij er was tijdens mijn voetbalcarrière. Als manager voelde ik me met hem verbonden. Ik heb geleerd van zijn adviezen, zijn kennis, alles.’

‘In mijn tweede jaar in Barcelona, en vooral ook het eerste, waren we vaak genoeg samen om mijn twijfels te bespreken’, vertelde Guardiola. ‘Die zijn er altijd als je beslissingen moet nemen. Hij was er altijd.’

‘Pep’ was op dat moment al geen trainer meer van Barcelona. Na een tussenjaar ging hij aan de slag bij Bayern München, alvorens hij van Manchester City een geoliede machine maakte. Ook in Engeland werd de vergelijking met Cruijff snel gemaakt. Op de vraag hoeveel Cruijff er in zijn team zat, antwoordde hij: ‘Heel veel. Dat kun je je niet voorstellen. Heel veel. Ik heb veel geleerd. Zijn invloed is heel groot geweest. En daarom maakt hij hier deel van uit.’

Quique Setién

Barcelona presenteerde in januari Quique Setién als nieuwe trainer. Setién is altijd al groot liefhebber geweest van Cruijff. Toen hij in 2018 met Real Betis op bezoek moest bij Barcelona, ging het in een interview met El Periódico uiteraard over de legendarische nummer veertien. ‘Ik zag het licht toen het Barça van Cruijff kwam. Je probeerde ze onder druk te zetten, maar kwam nooit bij de bal. Tachtig minuten moest ik achter de bal aan rennen. Daar zag ik de essentie van het voetbal. Het positiespel, de passes. Zonder Cruijff zou ik niet de trainer zijn geweest die ik ben.’

Quique Setién eerste training FC Barcelona
‘Ik zag het licht toen het Barça van Cruijff kwam’, aldus Setién.

Xavi

Toen Xavi in 2019 bekendmaakte zijn spelersloopbaan te beëindigen, maakte hij in een afscheidsbrief bekend door te gaan als trainer. Xavi maakte onder leiding van Louis van Gaal zijn debuut in de hoofdmacht van Barcelona. Ook Van Gaal was als trainer groot aanhanger van de filosofie van Cruijff. In zijn afscheidsbrief, zei Xavi het volgende: ‘Mijn stijl als trainer komt overeen met de stijl die we in al die jaren hebben ontwikkeld onder invloed van Johan Cruijff en La Masá, die het best wordt uitgedragen op de manier waarop Barcelona voetbalt. Het is het voetbal waarvan we als kind hielden.’

Ruiz: ‘Trincão doet me denken aan Lionel Messi’

Messi

‘Lionel Messi opnieuw best betaalde voetballer’