in

Al vier jaar zonder, maar zeker niet vergeten: Johan Cruijff

Het is vandaag precies vier jaar geleden dat de voetbalwereld afscheid nam van Johan Cruijff. De Nederlander wordt beschouwd als één van de beste voetballers aller tijden. Ook buiten het veld had Cruijff veel invloed. FC Barcelona eerde hem in augustus 2019 met een standbeeld en een eigen stadion. Vandaag staan we wederom stil bij het overlijden van El Flapo.

Nadat Cruijff met Ajax in 1971, 1972 en 1973 de Europacup I veroverde, vertrok hij naar FC Barcelona. In Barcelona werd hij herenigd met Rinus Michels. Cruijff en Michels kenden elkaar van hun gezamenlijke periode bij Ajax. Toeval of niet, Barcelona kroonde zich dat seizoen direct tot kampioen van Spanje. De club had ruim veertien jaar moeten wachten op de landstitel. Cruijff scoorde dat seizoen zestien competitiedoelpunten. Zijn invloed op en aandeel in het spel van Barcelona was ongekend.

Het succes in zijn eerste seizoen bleek echter geen voorbode voor nog meer successen. Barcelona en Cruijff moesten vier jaar wachten op een nieuwe prijs. In 1978 veroverden ze de Copa del Rey. Het werd het laatste succes van Cruijff in het shirt van Barcelona. Hij besloot in de zomer van 1978 zijn loopbaan te beëindigen. Daar kwam hij nog geen jaar later resoluut op terug. Hij tekende voor het Amerikaanse Los Angeles Aztecs.

Dream Team

In 1988 werd Cruijff gepresenteerd als trainer van Barcelona. Na een aantal magere jaren moest de Nederlander de Catalanen weer aan successen helpen. Daar slaagde hij ruimschoots in. Onder leiding van Cruijff kroonde Barcelona zich vier opeenvolgende seizoenen tot kampioen van Spanje. Het hoogtepunt vond echter plaats in 1992. Nadat Barcelona zich in 1989 al kroonde tot winnaar van de Europacup II, veroverde het in 1992 de Europacup I. Het Dream Team van Cruijff schreef geschiedenis. Nog niet eerder in de geschiedenis won Barcelona de cup met de grote oren.

Op 18 mei 1996 moest de tweede eindzege volgen, maar de finale tegen Milan mondde uit in een grote deceptie. De Italianen waren met maar liefst 4-0 te sterk. Onenigheid tussen het bestuur en Cruijff zorgde ervoor dat de Nederlander niet lang daarna afscheid nam als trainer van Barcelona.

Estadi Johan Cruijff

Op 24 maart 2016 overleed Cruijff in Barcelona. De eerstvolgende speelronde stond de club op indrukwekkende wijze stil bij zijn overlijden.

In augustus 2019 eerde Barcelona zijn voormalig sterspeler en succescoach met een standbeeld en de opening van het Estadi Johan Cruijff. De onthulling van het standbeeld werd verzorgd door zoon Jordi, dochter Susila en Danny Cruijff. Eerstgenoemde, die als speler actief was voor Barcelona, kwam haast woorden tekort. ‘Dit standbeeld maakt ons trots. We willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Bovendien is het een heel speciale plek voor mijn vader, waar hij veel tijd heeft doorgebracht als speler en als trainer’, aldus Jordi Cruijff.

Ook Josep Maria Bartomeu was aanwezig tijdens de onthulling. De president benaderde nog maar eens hoe belangrijk Johan was voor de club. ‘Dit standbeeld is een blijvende herinnering aan Johan Cruijff en waar hij voor stond. Hij is een zeer belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, essentie en gevoel.’

‘Inter Milan wijst eerste bod Barcelona op Martínez af’

Ruiz: ‘Trincão doet me denken aan Lionel Messi’