in , ,

Oranje Leeuwinnen naar halve finale WK; Van der Gragt trefzeker

De Oranje Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het WK. Na een intensieve wedstrijd werd Italië met 0-2 verslagen. Stefanie van der Gragt zorgde met een rake kopstoot voor de beslissing.

De omstandigheden waren zwaar in speelstad Valenciennes, waar Lieke Martens en Stefanie van der Gragt in de basis van Oranje begonnen. De temperatuur lag tijdens de wedstrijd tussen 35 en 40 graden. De speelsters van Nederland en Italië leken in de eerste helft last te hebben van de zware omstandigheden. Beide ploegen hanteerden een laag tempo en daardoor wisten ze weinig kansen te creëren.

Na de rust speelde Oranje een stuk beter. Het tempo ging omhoog en er waren veel minder slordigheden. Er kwamen voldoende kansen voor onder meer Van de Donk (lat), Spitse en Miedema. Uiteindelijk was het de spits die de ban brak in de 70e minuut. Zij kopte raak uit een goede vrije trap van Spitse. De Italianen bleken gebroken en uiteindelijk was het Van der Gragt die eveneens met een rake kopbal de wedstrijd in het slot gooide.

Door de overwinning behoort Nederland tot de beste drie Europese landen op het WK. Dat levert een ticket op voor de Olympische Spelen 2020 in Japan. In de halve finale van het WK wacht Zweden of Duitsland.