in

Neto op zijn plek in Barcelona: ”In Brazilië droomt iedereen van deze club”

FC Barcelona Doelman Neto

Tussen de presentaties van Frenkie de Jong en Antoine Griezmann, de nieuwe blikvangers van het FC Barcelona van Ernesto Valverde, door, presenteerde de regerend landskampioen ook nog eens Neto. De doelman kwam een kleine maand geleden over van Valencia, de ploeg die in mei nog te sterk was in de eindstrijd van de Copa del Rey. Jasper Cillessen bewandelde de omgekeerde weg, waardoor het duidelijk is dat Neto de nieuwe stand-in wordt van Marc-André Ter Stegen. De Braziliaan is echter niet van plan zich neer te leggen bij een rol als reservedoelman: “Met hard werken kom je een heel eind.’’

Natuurlijk ging de afgelopen weken de meeste aandacht uit naar Frenkie de Jong en Antoine Griezmann. De Nederlander en de Fransman kwamen deze zomer voor monsterbedragen over van respectievelijk Ajax en Atlético Madrid. Toch sloeg FC Barcelona met de komst van Neto net zo goed een belangrijke slag op de transfermarkt. De Catalanen verloren met het vertrek van Jasper Cillessen naar Valencia hun tweede doelman, maar krijgen er in naam van Neto een misschien wel betere doelman voor terug. De Braziliaan is op zijn plek in Barcelona, laat hij weten in gesprek met Mundo Deportivo. “Mijn gevoel is het beste dat je kan hebben. De groep heeft me op een zeer warme manier ontvangen. Daardoor heb ik het geluk dat ik me snel hebben kunnen aanpassen.’’

Unieke kans

Neto realiseert zich dat hij niet zomaar een uitdaging is aangegaan. Cillessen was jarenlang de betrouwbare reservedoelman van Barcelona en was zeer geliefd bij de achterban. Toch wil de Braziliaan niet al te veel vergeleken worden met de Nederlander: “We zijn compleet verschillende doelmannen, dus de resultaten zullen ook anders zijn. Het belangrijkste is dat ik bij mijn nieuwe club arriveer op het moment dat ik als persoon en als professional op mijn allerbest ben en mijn uiterste best zal doen om successen te boeken en titels te winnen met deze club.’’ Barcelona was niet de enige club die in de race was voor de handtekening van Neto. Waarom koos hij uiteindelijk toch voor Barça? “Barcelona is uniek. In Brazilië heeft iedereen de droom om eens voor deze club te spelen. Ze spelen liever voor Barcelona dan de lokale clubs in Brazilië. Op het moment dat de kans zich voordeed, kon ik hem niet laten gaan.’’

Napoli en concurrentiestrijd

Donderdagnacht speelde Barcelona de vierde oefenwedstrijd van de voorbereiding. In het Hard Rock Stadium van Miami was Napoli de tegenstander. Neto was met enkele geweldige reddingen mede verantwoordelijk voor de 2-1 overwinning op de Italianen. “Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Napoli had al heel wat wedstrijden achter de rug, voor ons was het pas de vierde. Ik ben blij met de minuten die ik maak, maar we hebben nog een lange weg te gaan.’’ Omdat Neto door Barcelona is aangetrokken als stand-in voor Ter Stegen, zal zijn speeltijd minimaal zijn. Daar maakt hij zich echter geen druk om: “Ik hoop zoveel mogelijk wedstrijden te spelen en het team zoveel mogelijk te helpen. Ik heb nog nooit voorafgaand het seizoen voor mezelf besloten met hoeveel wedstrijden ik uiteindelijk tevreden ben. Met de ervaringen die ik heb, weet ik dat je met hard werken een heel eind komt.’’

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1159394050983845888?s=20

Braziliaanse enclave

Neto is uiteraard niet de enige Braziliaan die uitkomt voor Barcelona. Naast Neto vertegenwoordigen ook Philippe Coutinho en Arthur het Zuid-Amerikaanse land. Alhoewel de kans aanwezig is dat Coutinho nog voor het einde van de transferperiode vertrekt, is de doelman blij dat hij de kleine middenvelder om zich heen heeft. “Ik ben heel erg blij om met hem te zijn en dat hij me kan helpen in mijn nieuwe omgeving. Ik hoop dat ik zo lang mogelijk met hem kan zijn’’, aldus de doelman. Over de toekomst van Coutinho doet Neto liever geen uitspraken. Wel heeft hij een mening over de eventuele komst van Neymar, natuurlijk ook een Braziliaan: “Neymar is een speler met verschrikkelijk veel kwaliteiten, hij zou Barcelona heel veel geven. Als hij komt, zou hij een geweldige versterking zijn voor ons.’’

Messi's doelpunt tegen Liverpool

Messi scoort mooiste Champions League-doelpunt

Neymar transfer naar FC Barcelona

Ontwikkelingen rondom Neymar: Aanvaller komt niet in actie tegen Nimes