in ,

LoveLove

FC Barcelona-PSG? Dan gaan wij terug naar 8 maart 2017

De remondata: FC Barcelona-PSG 6-1
De remontada van FC Barcelona tegen PSG is door de supporters verkozen tot mooiste wedstrijd in de clubgeschiedenis.

Dinsdagavond is het dan eindelijk zover. Dan begint FC Barcelona aan de knock-outfase van de Champions League. De Catalanen hebben na de beschamende uitschakeling tegen Bayern München vorig seizoen natuurlijk wat goed te maken. Ze staan echter voor een pittige opdracht: afrekenen met Paris Saint-Germain. Nu slaagde FC Barcelona daar al eens in. Het zou jullie niet verbazen dat wij terugblikken op de avond van 8 maart 2017.

Tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League, werd FC Barcelona in het najaar van 2016 gekoppeld aan Manchester City, Borussia Mönchengladbach en Celtic. Het elftal van toenmalig trainer Luis Enrique was natuurlijk de torenhoge favoriet voor de groepswinst. Op papier, maar in de realiteit bleek ook waarom. Zo kregen Manchester City, Borussia Mönchengladbach en Celtic allemaal een pakslaag in Camp Nou. Vooral de verdedigers die toen namens Celtic Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar moesten zien af te stoppen, schrikken ‘s nachts nog wel eens wakker. De Schotten werden immers met 7-0 van het veld gespeeld. Tegen Manchester City en Borussia Mönchengladbach hield Barça het bij 4-0.

Nachtmerrie

Ondanks een nederlaag in Manchester, was de groepswinst voor FC Barcelona. In de achtste finales wachtte een ontmoeting met Paris Saint-Germain. De Catalanen moesten eerst naar Parijs, alvorens de sterrenformatie van Unai Emery naar Camp Nou trok. Het tweeluik beginnen met een uitwedstrijd, wordt vaak als voordeel gezien. Een doelpunt maken buitenshuis maakt de opdracht voor de tegenstander immers een stuk moeilijker. Het bezoek aan Parijs eindigde voor FC Barcelona echter in een grote nachtmerrie. Hoewel Enrique met zijn sterkste elf aantrad, kregen de Catalanen geen poot aan de grond. Messi, Suárez, Neymar en zelfs Andrés Iniesta kregen alle hoeken van het veld te zien. Vooral Ángel Di Maria was niet te houden die avond. Hij maakte er twee en speelde zo een heel grote rol in de uiteindelijke 4-0 overwinning voor de Fransen.

In eigen huis liet PSG FC Barcelona alle hoeken van het veld zien.

FC Barcelona droop af. De ploeg leek al een streep te kunnen zetten door een vervolg in de Champions League. Terugkomen van een 4-0 achterstand, tegen dit PSG? Nee, hoor. Daar geloofde niemand in. Althans, vrijwel niemand. Enrique wilde immers niets weten van uitschakeling. Dat maakte indruk op de spelersgroep. Met een zeer aanvallende elf, Enrique koos met Rafinha immers voor een extra aanvaller, begon FC Barcelona op 8 maart 2017 de zoektocht naar vijf doelpunten. De eerste lag er na drie minuten al in. Met meer geluk dan wijsheid kreeg Suárez de bal achter PSG-doelman Kevin Trapp. Het maakte die avond echt niet uit hoe het doelpunt tot stand kwam, als er maar werd gescoord.

Er gloort hoop aan de horizon

De vroege treffer maakte wat los. Niet alleen bij de spelers, ook bij het publiek. Was het dan toch mogelijk? FC Barcelona had het na de vroege openingstreffer echter knap lastig met de Fransen, die goed stonden georganiseerd. Vlak voor rust kwam de thuisploeg dan toch op 2-0. Iniesta begon een één-tweetje met Suárez. Eerstgenoemde kreeg de bal vervolgens op geniale wijze in de vijf meter. Het was uiteindelijk geen speler van Barça, maar PSG die de bal in het net werkte: 2-0! FC Barcelona had opeens nog maar twee doelpunten nodig om er op z’n minst een verlenging uit te slepen.

Wat er vervolgens allemaal in de tweede helft gebeurde, is onvergetelijk. Weet je wat, we stoppen hier met schrijven, en verplichten jullie onderstaande video nog eens te kijken. Voor de supporters die er een hard hoofd in hebben voor het komende tweeluik: deze beelden laten zien in het voetbal alles mogelijk is.

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Barcelona Femení pakt de Copa de la Reina 2019-2020!

Dembele

Dembele over PSG: ”Kanshebber voor winnen Champions League”