in

Vandaag vijf jaar geleden: Barça verslaat Juventus en wint de Champions League

In navolging van de Duitse Bundesliga is La Liga de tweede topcompetitie die de draad weer oppakt. Na ruim drie maanden komt FC Barcelona 13 juni eindelijk weer in actie. Daar zijn de liefhebbers uiteraard erg blij mee, maar zij hopen stiekem ook op een vervolg van de Champions League. Daarin staat Barça op het punt zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Om in Europese sferen te blijven, blikken we terug op de Champions League-finale tegen Juventus, vandaag alweer vijf jaar geleden.

Na een teleurstellend seizoen onder Gerardo Martino, die naast elke hoofdprijs greep, moest Luis Enrique het plezier en het succes terug laten keren in Barcelona. Daarvoor had hij naast Lionel Messi en Neymar, ook de beschikking over Luis Suárez. De Uruguayaan kwam in de zomer van 2014 over van Liverpool, maar vanwege wangedrag op het WK in Brazilië moest hij tot 25 oktober wachten op zijn officiële debuut.

Op 25 oktober 2014 was de voetbalwereld getuige van de geboorte van MSN: Messi, Suárez en Neymar. Misschien wel het beste aanvalstrio ooit. De sterren lieten geen spaan heel van hun tegenstanders in zowel de competitie als Champions League. In de achtste finales had Barça afgerekend met Manchester City, alvorens het in de kwartfinale Paris Saint-Germain twee keer van het kastje naar de muur speelde. In de halve finale wachtte Bayern München. De heenwedstrijd werd de wedstrijd van Messi. De Argentijn vernederde Jerome Boateng, zijn directe tegenstander, en zorgde ervoor dat zijn ploeg met anderhalf been in de finale stond.

De finale

De return in München werd weliswaar verloren, maar de eindstrijd in Berlijn kwam geen moment in gevaar. In de Duitse hoofdstad wachtte Juventus. De Italianen schoten Real Madrid uit het miljardenbal en reisden met veel vertrouwen af naar Berlijn. Hoewel de selectie van Barcelona geen moment het gevoel had dat het die avond mis kon gaan, was Enrique erg zenuwachtig. ‘Ik ben nog nooit zo nerveus geweest in mijn leven, niet als speler en ook niet als trainer. Ik dacht dat ik op een gegeven moment wel tot kalmte zou komen, maar er was zoveel spanning dat dat niet mogelijk was’, vertelt de trainer op de website van Barcelona.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1269154806498721793?s=20

Zijn elftal schoot uit de startblokken. Na vier minuten namen de Catalanen al de leiding. Neymar tikte de bal in het strafschopgebied door naar Andrés Iniesta, die op zijn beurt de geheel vrijstaande Ivan Rakitic vond. De Kroaat aarzelde niet en schoot de bal langs Gianluigi Buffon: 1-0. ‘Het eerste doelpunt gaf ons een boost’, zag Enrique. De Catalanen leken de wedstrijd onder controle te hebben, maar moesten toezien hoe de Italianen in de tweede helft langszij kwamen. Juventus leek de wedstrijd naar zich toe trekken, maar na 67 minuten was het toch weer Barcelona dat op voorsprong kwam. Een schot van Messi werd door Buffon in Suárez zijn voeten geduwd, die zijn ploeg in de rebound opnieuw op voorsprong bracht.

In de slotseconden van de wedstrijd zorgde Neymar voor veel opluchting aan Catalaanse zijde. Een perfecte counter werd door de Braziliaan afgerond met een schuiver: 1-3. De cup met de grote oren was voor Barça. ‘Het is het grootste wat een speler, trainer of fan kan ervaren. Niet alleen het winnen van de Champions League, maar ook de competitie en de beker. Het was de tweede keer dat Barça de treble won. Dat laat zien wat voor club het is. Zoveel mensen blij maken, is het mooiste wat er is’, aldus Enrique.

‘Barça en Messi volgende week om tafel over nieuw contract’

Luis Suárez inzetbaar tegen Mallorca