in

WINWIN

De cijfers van Griezmann en Neymar in hun eerste seizoen in Barcelona

Hij moest en zou afgelopen zomer terugkeren naar FC Barcelona. De kranten raakten maar niet uitgeschreven over Neymar, de Braziliaanse superster die in 2017 vertrok naar Paris Saint-Germain. Niet hij werd de grote en duurste zomeraanwinst, maar Antoine Griezmann. Evenals Neymar maakt de Fransman een moeilijk eerste seizoen door in Camp Nou. Mundo Deportivo zette de cijfers van hun eerste jaargang in Barcelona op een rijtje.

Maar liefst 120 miljoen euro betaalde Barça voor Griezmann. De club wilde de aanvaller eigenlijk al in de zomer van 2018 overnemen van Atlético Madrid, maar dat zag hij nog niet zitten. Hij voelde zich op zijn plek in Madrid en vormde een onmisbare schakel in het elftal van Diego Simeone. Na een teleurstellend seizoen koos hij er echter toch voor om zijn geliefde Atlético te verruilen voor Barcelona. Met Lionel Messi en Luis Suárez aan zijn zijde had Barça een grotere kans op de eindzege in de Champions League, was zijn en stiekem ook onze verwachting.

Griezmann zijn eerste seizoen in Barcelona toont veel gelijkenissen met dat van Neymar. De Braziliaan werd, evenals Griezmann, voor veel geld binnengehaald en met torenhoge verwachtingen voorgesteld aan het Catalaanse publiek. Maar ook de inmiddels 28-jarige aanvaller kende een moeilijk eerste seizoen in Barcelona. Met Tata Martino aan het roer greep Barça naast alle hoofdprijzen. Daarnaast liet Neymar slechts bij vlagen zien waarom hij in zijn thuisland de nieuwe Pélé werd genoemd. Het publiek begon zich tegen hem te keren en zag liever Pedro of Alexis Sánchez binnen de lijnen.

Doelpunten en assists

Ook Griezmann slaagt er in zijn eerste seizoen (nog) niet in de harten van het Catalaanse publiek te veroveren. Uiteraard gaat dat in een leeg stadion een stuk lastiger, maar ook voor de coronacrisis speelde hij te vaak een bescheiden of onzichtbare rol in het aanvalsspel van Barcelona. Desondanks was hij tot dusverre veertien keer trefzeker. Ter vergelijking: Neymar kwam in zijn eerste seizoen tot vijftien doelpunten. Griezmann heeft nog minimaal zes wedstrijden (afhankelijk van hoe Barça presteert in de Champions League) om Neymar zijn eerste seizoen te evenaren of zelfs te verbeteren.

Een kanttekening bij het voorlopig aantal gescoorde doelpunten, is dat Griezmann daar meer wedstrijden en dus meer minuten voor nodig had. De Fransman speelde tot dusverre 43 wedstrijden (3.183 minuten), waarin hij dus veertien keer trefzeker was. Neymar kwam in zijn eerste seizoen tot 41 officiële wedstrijden (2.838 minuten) en vijftien treffers. De Braziliaan had dus minder minuten nodig voor een doelpunt. Daarnaast leverde hij evenveel assists, terwijl Griezmann dit seizoen slechts vier keer aangever was.

Pijnlijk, maar tekenend voor Griezmann zijn eerste seizoen in Barcelona was zijn invalbeurt tegen Atlético Madrid. Hij betrad dinsdagavond vier minuten voor tijd het veld. Een persoonlijk dieptepunt, al helemaal omdat hij zich een leuker weerzien met zijn oude werkgever had voorgesteld. ‘Ik heb er geen woorden voor’, zei Diego Simeone na afloop van de wedstrijd.

Hoop

Gloort er voor Griezmann nog hoop aan de horizon? Ja, dat zeker. Kijkend naar Neymar, kreeg zijn eerste seizoen een geweldig vervolg. Niet alleen veroverde Barcelona de treble, ook kon de Braziliaan geweldige cijfers overleggen. In 51 officiële wedstrijden was hij 39 keer trefzeker en leverde hij tien assists. Een teleurstellend eerste seizoen hoeft dus zeker niet het einde te betekenen.

Griezman Gamper
Griezmann in actie tijdens de strijd om Trofeu Joan Gamper, tevens zijn debuut in Camp Nou.

Nieuwe blessure houdt Umtiti opnieuw aan de kant

‘Barça komt in zoektocht naar opvolger Piqué uit bij oude bekende’