in

De 10 belangrijkste data in het Barça-gate-schandaal

Josep Bartomeu

Maandag werden de grote gevolgen van het Barça-gate-schandaal zichtbaar, met de arrestaties van Josep María Bartomeu en nog drie andere voormalig bestuursleden van FC Barcelona.

Vorig jaar kwam Cadena SER met een grote bom in de voetbalwereld door turbulente informatie te onthullen dat de raad van bestuur van Josep María Bartomeu de diensten van een bedrijf had ingehuurd om het imago van enkele van zijn tegenstanders, waaronder voetballers, te beschadigen. Onder meer Lionel Messi en Gerard Piqué werden hier slachtoffer van. Het werd het schandaal van het jaar en Barça-gate was geboren. Het leidde maandag verschillende arrestaties en onderzoeken bij de kantoren van FC Barcelona.

17 februari 2020

Het was de datum waarop het schandaal begon. Alles kwam aan het licht in het programma Què t’hi Jugues! van SER Catalunya, waar werd gemeld dat Barcelona het bedrijf I3Ventures had ingehuurd om valse profielen op sociale netwerken te creëren en enkele figuren van de club in diskrediet te brengen. Josep María Bartomeu en zijn raad van bestuur hadden hiervoor, volgens het rapport, een bedrag van een miljoen euro verdeeld in contracten van minder dan 200.000 euro. Deze werden gebruikt om de interne controles te omzeilen.

18 en 21 februari 2020

Een dag na de publicatie heeft de club zich gedistantieerd van I3Ventures en ontkent ten stelligste dat het bedrijf de taak had om valse profielen van sociale netwerken te creëren en enkele mensen van de club te beschadigen. Drie dagen later huurt Josep María Bartomeu Price WaterHouse Coopers in, een accountantskantoor die de zaak zou gaan onderzoeken.

10-14 april 2020

Op 10 april 2020 nemen vijf bestuursleden van Barça ontslag: Emili Rousaud , Jordi Calsamiglia, Sílvio Elías, Enrique Tombas, Maria Teixidor. Rousaud, die presidentskandidaat was voor de komende verkiezingen van de club, liet een controversiële zin achter: “Iemand heeft met zijn handen in de pot gegraaid.”

Vier dagen later laten nog eens acht leden van FC Barcelona, die behoren tot het platform Dignitat Blaugrana, zich negatief uit over de voorzitter van de club.

6 juli 2020

Price Waterhouse Coopers (PWC), een accountantskantoor dat maanden ervoor door Bartomeu is ingehuurd, meldt dat de club niet in opspraak is gekomen en dat er geen sprake was van corruptie of te hoge prijzen bij de deals tussen de entiteit en I3Ventures. Het kondigt echter wel aan dat er inbreuken waren op de interne protocollen van de entiteit .

17 september 2020

Tegenstanders van de raad van bestuur van Josep María Bartomeu presenteren 20.731 handtekeningen om een motie van wantrouwen tegen de voormalig voorzitter en zijn team in te dienen. Van het aantal ingediende handtekeningen, worden 20.687 aanvaard voor verificatie.

7 en 27 oktober 2020

Rechter Alejandra Gil vindt bewijs van misdaad in het onderzoek. Later besluit het bestuur van Josep María Bartomeu, gezien het feit dat de motie van wantrouwen op korte termijn zou gaan plaatsvinden, na een spoedvergadering af te treden.

1 maart 2021

De Mossos d’Esquadra onderzoekt de kantoren van Camp Nou en arresteert vervolgens Josep Maria Bartomeu en de directeuren en oud-directeuren van Barcelona, Jaume Masferrer, Òscar Grau en Román Gómez Ponti. Laatst genoemde mocht maandagavond het politiebureau alweer verlaten. De andere leden van het bestuur van Bartomeu moeten in de cel overnachten.

https://twitter.com/victor_nahe/status/1366470673154138115

Joan Laporta - FC Barcelona

Verkiezingskandidaat Laporta reageert op arrestaties: ”Imago loopt schade op”

Barcelona Femení ook zonder grote problemen langs Eibar