in

Coutinho: de hoop van het Braziliaanse volk bij afwezigheid Neymar

De 7-0 overwinning op Honduras in de oefenwedstrijd van zondagavond is veelbelovend, maar het echte werk voor Brazilië begint vrijdag. Dan start de Copa América en hopen de Goddelijke Kanaries voor het eerst in twaalf jaar tijd de eindzege naar zich toe te trekken. Dat moet dan gebeuren zonder Neymar, maar met Philippe Coutinho. Meer dan ooit vestigt het Braziliaanse volk de hoop op de kleine dribbelaar.

Dat Philippe Coutinho een teleurstellend seizoen met FC Barcelona achter de rug heeft, is een understatement. De Braziliaan kwam in de winter van 2018 over van Liverpool voor een bedrag van 120 miljoen euro. Dat bedrag kan door verschillende variabelen oplopen tot ruim 160 miljoen. Daarmee werd Coutinho in één klap de duurste aankoop in de geschiedenis van Barcelona. Achttien maanden later is het hem echter (nog) niet gelukt om zijn stempel te drukken, wat natuurlijk wel van hem mag worden verwacht. De geluiden dat de Braziliaan bij een goed bod alweer mag vertrekken uit Camp Nou lijken dan ook geen fabeltjes te zijn. Maar voordat hij überhaupt de tijd heeft om na te denken over zijn toekomst, hoopt hij een teleurstellend seizoen toch nog goed af te sluiten. De Copa América lijkt voor Coutinho op het juiste moment te komen.

Tijd om bij te komen van een rumoerig seizoen met Barcelona had Coutinho niet. Enkele dagen na de verloren bekerfinale tegen Valencia reisde hij alweer af naar zijn thuisland om zich te melden bij de nationale ploeg, die de voorbereiding op de Copa América in eigen land al had gestart. Het is misschien maar goed ook dat Coutinho zich vrijwel direct mocht melden bij de nationale ploeg. Hij lijkt zich bij zijn landgenoten namelijk volledig af te kunnen sluiten van de negatieve sfeer die de afgelopen maanden om hem heen hing. Direct bij binnenkomst was er een grote glimlach op zijn gezicht te zien. Het werd al vrij snel duidelijk: Coutinho heeft er zin in.

Coutinho vindt in het Braziliaanse kamp zijn geluk terug. Een glimlach die het afgelopen seizoen vaker niet dan wel te zien was.

Neymar valt weg, Coutinho staat op

En dat is goed nieuws voor Brazilië. De schrik en het verdriet hadden ondanks de 2-0 overwinning op Qatar namelijk de overhand in Brazilië. Al na een kleine twintig minuten spelen moest sterspeler Neymar het veld verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure. De vrees werd de volgende dag werkelijkheid: Neymar moet de Copa América laten schieten. Toch zal het verdriet beetje bij beetje ruimte maken voor nieuwe hoop. Enkele dagen na de oefenwedstrijd tegen Qatar werd Honduras namelijk compleet zoek gespeeld. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan Coutinho. Bij afwezigheid van Neymar stond hij op als leider, strooide hij met passes, liet hij nog maar eens zien dat hij over een geweldig schot beschikt en leidde hij zijn land met een doelpunt en een assist naar een comfortabele 3-0 voorsprong bij rust.

Thiago Silva over Phillipe Coutinho zijn prestaties in het Braziliaanse shirt: ”In de twee vriendschappelijke wedstrijden was hij onze beste speler op het veld. Niet alleen vanwege zijn passes en zijn doelpunten, maar ook vanwege zijn defensieve arbeid. Hij vindt zijn geluk terug.”

Bevrijd als spelmaker

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland afgelopen zomer was de hoop op Braziliaans succes gevestigd op Neymar, maar was het Coutinho die de aandacht naar zich toetrok. Twee doelpunten, twee assists en dertien key passes in vijf wedstrijden. Een gemiddelde van 2,6 keypasses per wedstrijd in Rusland. Ter vergelijking: het afgelopen Liga-seizoen kwam hij niet verder dan twee assists en gemiddelde van 0,9 keypasses. De cijfers zijn veelzeggend. Op de positie van aanvallende middenvelder lijkt de dribbelaar bevrijd van de belastende taken die hij als linksbuiten van Barcelona wél heeft, waardoor hij zich in balbezit veel meer kan laten gelden.

Tijdens het WK in Rusland was Coutinho met twee doelpunten en twee assists van grote waarde voor zijn land. Slaagt hij er deze zomer wel in om zijn land naar zilverwerk te loodsen?

In het shirt van Brazilië laat Coutinho zien waarom Barcelona hem in de zomer van 2018 naar Catalonië haalde. Maar ook in shirt van Barcelona heeft hij zijn wedstrijden op het middenveld gespeeld. Waarom het in Spanje maar niet wil lukken? Het is gissen naar antwoorden. Is hij niet geschikt voor het spel van Barça, is het de aanwezigheid van Messi? Misschien dat de afwezigheid van Neymar daarop antwoord geeft. Laten we in ieder geval hopen dat Coutinho op de Copa América de sterren van de hemel speelt. Is het niet om Ernesto Valverde en de fans te overtuigen van zijn kwaliteiten, dan is het wel om een mooie transfer af te dwingen. Want als hij het eenmaal op zijn heupen heeft, is het puur genieten.

De Ligt twijfelt over Barcelona: ”Misschien nog niet het juiste moment”

Leeuwinnen openen WK met late zege; Martens en Van der Gragt in basis