in , ,

Lieke Martens leidt Oranje Leeuwinnen naar kwartfinale WK

Eindelijk was Lieke Martens van grote waarde voor de Oranje Leeuwinnen op het WK. Met twee treffers leidde zij haar team naar een 2-1 overwinning op Japan. Hierdoor is een plek in de kwartfinale een feit.

Martens was in de drie groepswedstrijden nog niet gelukkig. De grote ster van de Oranje Leeuwinnen scoorde niet en ook veel van haar acties mislukten. Maar in de achtste finale tegen Japan sloeg ze toe. In de zeventiende minuut werkte ze een vrije trap vanaf de zijkant van het veld binnen via een tegenstander. Nederland had de wedstrijd lang onder controle, maar vlak voor rust ging het mis. Yui Hasegawa schoot de bal overtuigend achter doelvrouw Sari van Veenendaal.

Na de rust nam Japan de volledige controle over de wedstrijd. De Aziaten lieten bij vlagen schitterend positiespel zien en dat leidde ook tot een aantal grote kansen. Onder meer de lat zorgde ervoor dat de 1-1 stand op het scorebord bleef staan. In de laatste paar minuten sloeg het helemaal om. Nederland kreeg een penalty, nadat een schot van Vivianne Miedema met de arm werd geblokt door een verdedigster van Japan. De VAR vond het ook een strafschop en dus ging Lieke Martens achter de bal staan. Met een bekeken schot zorgde zij voor de beslissing in de wedstrijd: 2-1.

Stefanie van der Gragt keerde na een blessure weer terug in de basis van bondscoach Sarina Wiegman. Net als Martens deed zij de hele wedstrijd mee. Nederland treft zaterdagmiddag Italië in de kwartfinale. De wedstrijd begint om 15.00 uur.