Lewandowski zorgt in extremis voor overwinning tegen Valencia

Robert Lewandowski was zaterdag maar weer eens enorm belangrijk voor FC Barcelona. Met zijn doelpunt in blessuretijd zorgde de spits ervoor dat Valencia op het laatste moment nog werd verslagen: 0-1. Zo wisten de Catalanen te ontsnappen aan duur puntverlies.

Barcelona begon sterk aan de lastige uitwedstrijd in Estadio Mestalla. De ploeg van Xavi nam het initiatief en binnen een kwartier had het ook al 0-1 moeten staan. Na een prachtige pass van Pedri kon Ansu Fati alleen op het doel af, maar hij stuitte op de uitkomende doelman Mamardashvili. De jonge aanvaller schoot niet lang daarna alsnog de bal tegen de touwen. De treffer werd echter geannuleerd wegens buitenspel.

Kort na rust leek het mis te gaan voor Barcelona. Samuel Lino liet het thuispubliek juichen door te scoren. De scheidsrechter had niks onrechtmatigs gezien, maar de VAR zag dat de aanvaller hands had gemaakt. Zo werd dit doelpunt alsnog afgekeurd en had iedereen voor niks gejuicht. Een kwartier voor het einde moest Jules Kounde de strijd staken met een blessure. Een grote tegenvaller voor Barcelona, want de Fransman speelde een ijzersterke wedstrijd. Met Pique als vervanger ging het elftal door met jagen op een bevrijdend doelpunt. In de slotfase leek de bal voor het intikken, maar zowel Ferran Torres als Raphinha kreeg de bal van dichtbij niet in het doel. De boeiende wedstrijd stevende op een gelijkspel af, maar zover zou het niet komen. In de blessuretijd gaf Raphinha de bal zeer fraai voor op Lewandowski, die vervolgens zijn klasse toonde. Met een uiterste krachtsinspanning promoveerde hij de voorzet tot doelpunt. De ontlading was groot, want door dit doelpunt gingen de drie punten alsnog mee terug naar Barcelona.