in ,

VOORUITBLIK EL CLÁSICO: 5-1, Benzema en onderlinge ontmoetingen

Real Betis, Valencia, Real Madrid en FC Barcelona in de koker voor de halve finales van de Copa del Rey. Het was wachten op het moment dat de twee laatstgenoemde clubs aan elkaar werden gekoppeld en dat gebeurde dan ook. Komende woensdag treffen de twee eeuwige rivalen elkaar in Camp Nou voor de heenwedstrijd in de halve finales; op 27 februari vindt de return plaats in de Spaanse hoofdstad. BarçaSource blikt met een grote glimlach vooruit op El Clásico.

Die glimlach is er natuurlijk niet zomaar. Voor de reden gaan we een aantal maanden terug. Eind oktober stonden FC Barcelona en Real Madrid voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar. Real Madrid verkeerde op dat moment in dramatische vorm. Máár, Lionel Messi ontbrak bij Barcelona. Er was sprake van een golf van opluchting onder iedereen die het beste voor heeft met de club uit Madrid. Het ontbreken van de Argentijnse ster was het ‘steuntje in de rug’ dat de Madrilenen wel konden gebruiken. Het verleden heeft namelijk bewezen dat een Barcelona zonder Messi een totaal ander elftal kan zijn. Of toch niet?

Barça won op 28 oktober 2018 met maar liefst 5-1 van de eeuwige rivaal. Een totale vernedering. Het derde doelpunt van Luis Suárez was representatief voor de wedstrijd. Suárez vernederde Courtois door de bal heel stijlvol over de doelman heen te stiften. De Catalanen domineerden de Madrilenen. Een gegeven waar niet alleen de Madrileense fans, maar ook de politici nare kriebels van kregen.

Nelson Semedo in actie tijdens de eerste Clásico van dit seizoen. Barcelona vernederde de aartsrivaal met 5-1.

Op de weg terug

Ruim drie maanden later staat de volgende Clásico op het programma. Wederom in Camp Nou. Het onderonsje in oktober betekende de laatste wedstrijd van Real Madrid onder leiding van Julen Loptegui. Daags na de afstraffing in Camp Nou werd Loptegui ontheven uit zijn functie als trainer van Real Madrid. Santiago Solari volgde hem op. Betekent een nieuwe nederlaag tegen Barcelona ook het vertrek van Solari? Nee, zover zal het niet komen. Real Madrid verkeert op het moment namelijk in een veel betere vorm dan eind oktober het geval was. De laatste vijf officiële wedstrijden werden allemaal gewonnen. Zondag verkleinden Los Blancos de achterstand op Barcelona nog tot acht punten.

Karim Benzema, de man in vorm

De grote man aan de kant van Real Madrid is niet Luka Modric, die in december nog werd verkozen tot ’s werelds beste voetballer, maar Karim Benzema. De Fransman heeft met afstand de beste indruk achtergelaten tijdens de eerste weken van 2019. Hij heeft het de laatste tijd namelijk weer ouderwets op zijn heupen. Benzema was in zijn laatste vier wedstrijden goed voor maar liefst zes doelpunten.

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1092175067285475328

Dat Benzema in topvorm verkeert, wordt natuurlijk met luid gejuich ontvangen door zijn club en de fans. Dat is niet in de laatste plaats omdat hij een van de weinige is die in het recente verleden nog wel eens wist te scoren tegen Barcelona. Op bezoek bij de huidige koploper van de Liga wist hij echter pas één keer het net te vinden. Dat was in het seizoen 2015/2016. Real won destijds met 1-2 in Camp Nou.

El Clásico in de Copa: recente historie

De laatste keer dat El Clásico op het programma stond in de Copa del Rey was in het seizoen 2013/2014. Destijds ontmoetten beide ploegen elkaar in de finale van het bekertoernooi. Aan die wedstrijd bewaart Barcelona geen beste herinneringen. De eindstrijd ging namelijk met 1-2 verloren. Dat was tevens ook de laatste keer dat Real Madrid beslag legde op de Copa. De afgelopen vier seizoenen werd de beker telkens gewonnen door Barcelona. In de finale werden achtereenvolgens Athletic Bilbao, Sevilla, Alavés en wederom Sevilla verslagen.

Niet alleen de recente eindzeges maken van Barcelona de grote favoriet, ook het totaalaantal gewonnen bekers laat zien dat het toernooi het domein is van de Catalanen. Real won de Copa negentien keer, Barça maar liefst dertig keer. De laatste onderlinge resultaten in het bekertoernooi zijn echter niet in het voordeel van Barcelona. Hierbij een overzicht van de laatste vijf Clásicos in de Copa del Rey:

2011-12 | Kwartfinales

Real Madrid-FC Barcelona 1-2

Barcelona-Real Madrid 2-2

2012-13 | Halve finales

Real Madrid-FC Barcelona 1-1

FC Barcelona-Real Madrid 1-3

2013-14 | Finale

Real Madrid-FC Barcelona 2-1

Om het artikel toch nog positief af te sluiten, de samenvatting van de Clásico van 28 oktober 2018:

Mateu Lahoz clasico

Lahoz fluit clasico, Messi en Dembélé onzeker

Messi Vs Real Madrid

Messi wel, Dembélé niet in selectie voor clasico