in

AngryAngry LOLLOL

Twee doelpunten wegwerken tegen Sevilla? Barça deed het al eens

Lionel Messi tijdens de bekerwedstrijd van FC Barcelona tegen Sevilla

Na een sterke reeks in zowel de competitie als het bekertoernooi, leek FC Barcelona dit seizoen toch nog om de prijzen mee te spelen. Daardoor groeide ook het vertrouwen voor de ontmoeting met Paris Saint-Germain in de Champions League. Die mondde echter uit in een grote teleurstelling, evenals de heenwedstrijd tegen Sevilla in de Copa del Rey van een week eerder. Woensdagavond moet Barça een achterstand van twee doelpunten goedmaken. Onmogelijk? Natuurlijk niet. We gaan terug naar 30 januari 2019.

De treble winnen is elk seizoen het doel van FC Barcelona. Dus ook twee jaar geleden. In het tweede seizoen met Ernesto Valverde aan het roer ging het de Catalaanse grootmacht aardig voor de wind. In de competitie had de ploeg niet overdreven veel te duchten van de concurrentie, terwijl de Champions Leaguegroep met Tottenham, Inter en PSV ook niet veel problemen opleverde. Daarnaast was de ploeg in januari ook nog actief in het bekertoernooi. In de kwartfinales namen Valverde en co het op tegen Sevilla. De heenwedstrijd werd gespeeld in Sevilla. Hoewel FC Barcelona de Copa del Rey altijd heel serieus neemt, besloot Valverde een aantal sterkhouder rust te gunnen.

Zo reisde Lionel Messi niet mee af naar Sevilla en begonnen Luis Suárez, Philippe Coutinho en Jordi Alba allemaal op de bank. Dat besluit pakte in de tweede helft verkeerd uit. Nog voor het uur kwam de thuisploeg via Pablo Sarabia op 1-0 voorsprong. Barça wilde ten koste van alles dat belangrijke uitdoelpunt maken, dus Suárez en Coutinho kwamen tegelijkertijd binnen de lijnen. Het mocht echter niet baten. Met nog ruim tien minuten op de klok, kwam Sevilla zelfs op 2-0. Wissam Ben Yedder bezorgde FC Barcelona een klus van jewelste om de halve finales van de Copa del Rey nog te bereiken.

Een nieuwe remontada

Maar als er een ploeg is die een remontada kan realiseren, is het natuurlijk FC Barcelona. De gedachten gaan vanzelfsprekend terug naar maart 2017, toen de ploeg van toenmalig trainer Luis Enrique tegen Paris Saint-Germain het onmogelijke mogelijk maakte. Op 30 januari 2019 moest Barça minstens drie keer scoren om de volgende ronde in het bekertoernooi te bereiken. De nul houden was ook geen overbodige luxe. Valverde begon die avond ‘gewoon’ met zijn sterkste elftal. Messi, Suárez, Alba, Busquets, Coutinho… Ze stonden allemaal aan de aftrap. Dat betaalde zich al snel uit. Na een klein kwartier mocht Coutinho van Messi vanaf elf meter de 1-0 binnenschieten.

Sevilla ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook een aantal goede mogelijkheden, maar Jasper Cillessen stond goed te keepen. Je moet het nog eens zien om te geloven, maar de Nederlander pakte zelfs een strafschop. Heel belangrijk, want het stond toen nog altijd slechts 1-0 in het voordeel van Barça. Na een halfuur verdubbelde Ivan Rakitic na een prachtige pass van Arthur de 2-0, waarmee de tijdens de heenwedstrijd opgelopen achterstand alweer gelijk was getrokken. Wat volgde, was een masterclass van FC Barcelona. Kijk die hieronder nog eens terug…

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Barcelona Femení ook zonder grote problemen langs Eibar

Frenkie vs Sevilla

MATCHDAY | FC Barcelona – Sevilla