Suárez wederom belangrijk voor Uruguay; einde WK voor Spanje

Brazilië, Duitsland, Spanje en Argentinië werden voorafgaand het wereldkampioenschap voetbal in Rusland aangewezen als de topfavorieten voor de eindzege. Brazilië treedt morgen aan tegen Mexico voor een plek in de kwartfinale; voor Duitsland, Spanje en Argentinië zit het toernooi er alweer op. Ondertussen dienen zich andere landen aan als gevaarlijke outsiders voor de eindzege.

Uruguay

Eén van die landen is Uruguay. De tweevoudig wereldkampioen eindigde met kop en schouders bovenaan in groep A. De Uruguayanen bereikten ongeslagen en zonder tegendoelpunt de volgende ronde van het WK. Gisteren kwamen zij in actie tegen Portugal, voor een plek bij de laatste acht. Luis Suárez, die twee keer scoorde in de groepsfase, was wederom belangrijk voor zijn land. Uruguay begon uitstekend aan het duel en opende al vroeg de score. Na een heerlijke voorzet van Suárez, knikte Edinson Cavani, zijn maatje in de voorhoede, de 1-0 tegen de touwen.

Luis Suárez in actie tegen Portugal. Hij leverde de assist op de 1-0 van Cavani.

Waar Uruguay in de groepsfase aardig wat moeite had met het creëren van kansen, was het na de vroege openingstreffer enkele keren dichtbij de 2-0. Daarnaast stond de verdediging van Uruguay wederom als een huis, waardoor het Portugal niet lukte om tot echt grote kansen te komen. Tot tien minuten na de rust. Na een korte corner, kon Pepe geheel vrij inkoppen. Portugal leek de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar enkele minuten na de gelijkmaker kwam Uruguay weer op voorsprong. Cavani produceerde op prachtige wijze zijn tweede treffer van de avond. Wat volgde was een spannende slotfase, die Uruguay uiteindelijk overleefde. Zo mag Suárez zich opmaken voor de kwartfinale.

Umtiti in actie namens Frankrijk, tijdens de achtste finale tegen Argentinië.

In die kwartfinale treft Uruguay het Frankrijk van Samuel Umtiti en Ousmane Dembélé. De Fransen waren gisteren met 4-3 te sterk voor Argentinië. Umtiti maakte de negentig minuten vol, Dembélé zat de gehele wedstrijd op de bank. De kwartfinale tussen Uruguay en Frankrijk wordt komende vrijdag gespeeld. De aftrap is om 16:00 uur.

Spanje

Voor de wereldkampioen van 2010 zit het toernooi er alweer op. De Spanjaarden stonden vandaag in Moskou tegenover het gastland. Jordi Alba, Gerard Piqué en Sergio Busquets begonnen allen aan de aftrap en kwamen nog wel vroeg op voorsprong tegen de Russen. Na een vrije trap belande de bal via een Russische verdediger in het doel. Wat volgde was een moeilijke wedstrijd voor Spanje, dat zichtbaar moeite had met het defensieve spel van Rusland en de weeromstandigheden. Dat leidde vlak voor rust tot de Russische gelijkmaker vanaf de stip.

Het lukte de Spanjaarden niet om de Russische muur te slechten. Ook niet in de verlenging, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Andrés Iniesta schoot de eerste strafschop namens Spanje nog wel tegen de touwen, maar zowel de derde als vijfde strafschop werd gemist. Rusland maakte geen fout vanaf elf meter, waardoor het gastland zich mag klaarmaken voor de kwartfinale. Daarin nemen zij het op tegen of het Kroatië van Ivan Rakitić, of tegen Denemarken.

De teleurstelling overheerst bij de Spanjaarden Busquets, Piqué, Alba en Koke.

Argentinië naar huis: is de internationale carrière van Messi nu echt voorbij?

Iniesta stopt als international: “Was geen droomafschied”