in ,

Argentinië naar huis: is de internationale carrière van Messi nu echt voorbij?

2014. Argentinië behaalt de finale van het wereldkampioenschap in Brazilië, maar verliest met 1-0 van Duitsland. 2015. Argentinië behaalt de finale van de Copá America, waarin het na strafschoppen verliest van Chili. 2016. Argentinië behaalt wederom de finale van de Copá America, maar het elftal gaat wederom na strafschoppen onderuit tegen Chili. Deze zomer moest en zou het wél gebeuren. Messi moest en zou de wereldbeker mee terugnemen naar Argentinië. Aan die droom is gisteren echter een einde gekomen. Frankrijk knikkerde Messi en zijn kompanen na een echt spektakelstuk, uit het toernooi: 4-3.

Na een dramatisch verlopen groepsfase, die Argentinië wonder boven wonder overleefde, was Frankrijk toch echt een maatje te groot voor het elftal van Jorge Sampaoli. De Argentijnen keken al snel tegen een achterstand aan: Griezmann verschalkte de Argentijnse doelman vanaf elf meter, na een domme actie van Marcos Rojo. In het vervolg van de eerste helft had Argentinië heel veel balbezit, maar werd het elftal alles behalve gevaarlijk. De Fransen leken met een voorsprong op zak aan de tweede helft te kunnen beginnen, tot Ángel Di María maar eens besloot uit te halen. Een geweldig schot zorgde voor de gelijkmaker.

De Argentijnen begonnen sterk aan de tweede helft en kwamen zelfs op voorsprong. Na een afgeslagen corner kwam de bal terecht voor de voeten van Messi, die zijn schot via het been van Mercado in het doel zag belanden: 1-2. Argentinië vergat echter door te drukken na de 1-2 en liet zich volledig omverblazen door de Fransen. Binnen no-time stond het 4-2 voor Les Bleus. Met twee doelpunten keerde Kylian Mbappé de wedstrijd volledig om. Messi liet, zoals wel vaker dit toernooi, zijn hoofd zakken en leek de hoop al te zijn verloren. Zijn teamgenoten volgden. De Argentijnen kwamen er niet meer bovenop, al maakten ze nog wel de aansluitingstreffer: Sergio Agüero knikte de 4-3 binnen na een fantastische pass van Messi. Het doelpunt viel echter te laat. Niet Messi, maar Mbappé was de grote ster. Niet Argentinië, maar Frankrijk mag zich klaarmaken voor de kwartfinale.

Messi, wat nu?

Na drie achtervolgende verloren finales, moest het WK in Rusland het toernooi worden voor Messi en zijn Argentinië. De verwachtingen waren hoog gespannen in eigen land. Verwachtingen die door Messi, maar ook door Maradona, al snel werden getemperd. Uit de woorden van Messi kon je bijna afleiden dat hij niet zoveel vertrouwen had in het toernooi, en zo liep de sterspeler er eigenlijk ook het gehele toernooi bij. Argentinië begon het toernooi waardeloos, met een 1-1 gelijkspel en een 0-3 nederlaag tegen respectievelijk IJsland en Kroatië. In de wedstrijd tegen IJsland miste Messi een strafschop, wat hem in de wedstrijd tegen Kroatië nog aardig dwars leek te zitten. Eén doelpuntje produceerde Messi in de groepsfase, in de laatste groepswedstrijd tegen Nigeria. Veel te weinig voor een speler van zijn niveau.

Tegen Nigeria had Messi nog reden tot juichen.

Dat Messi een ongelukkige indruk maakte dit toernooi, is een understatement. Dat het Argentijnse elftal veel te afhankelijk is van de vorm van Messi, is al jaren geen geheim meer. Messi behaalde niet het niveau dat de voetbalwereld van hem gewend is, met als gevolg een verloren toernooi voor Argentinië. Messi leek te bezwijken onder de Argentijnse druk, de druk die nog veel hoger was dan in het verleden.

Na de verloren eindstrijd van de Copá America in 2016, besloot Messi een punt te zetten achter zijn internationale carrière. Op die beslissing kwam de sterspeler al snel terug. Zijn land had hem nodig. Messi heeft Argentinië echter niet kunnen geven wat ze wilden. Wat ze verwachtten. De kritiek is heviger dan ooit tevoren. De vraag is wat Messi nu gaat doen. Zijn grote vriend, Javier Mascherano, bedankte direct na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk voor het Argentijnse elftal. Het zou zomaar kunnen zijn dat ook Messi zijn laatste wedstrijd voor Argentinië heeft gespeeld.

‘De Jong zet druk achter transfer naar FC Barcelona’

Suárez wederom belangrijk voor Uruguay; einde WK voor Spanje