in

Setién laatste trainer die in Camp Nou van Barça wist te winnen

Na de competitiehervatting tegen RCD Mallorca wacht FC Barcelona vanavond een thuiswedstrijd tegen Leganés. De bal gaat voor het eerst sinds 7 maart weer rollen in Camp Nou. Tegenover de vijf nederlagen die Barça leed buitenshuis, staan nul in eigen huis. Sterker nog, de laatste keer dat de club onderuit ging op eigen veld, was op 11 november 2018. Niemand minder dan Quique Setién was destijds met zijn Real Betis te sterk.

De Catalanen hebben na 28 competitiewedstrijden al 23 verliespunten. Dat zijn er bijna net zoveel (27) als vorig seizoen na 38 wedstrijden. Het zegt veel over het Barcelona van dit seizoen, dat vooral buitenshuis veel te veel steken laat vallen. De ploeg ging in de lopende competitie al vijf keer onderuit en al die keren gebeurde dat op vreemde bodem. Achtereenvolgend Athletic Club, Granada, Levante, Valencia en Real Madrid waren in eigen huis te sterk. Twee nederlagen werden geleden onder leiding van Setién.

In eigen huis verloor Barça alleen punten tegen Real Madrid (0-0). De overige dertien competitiewedstrijden werden allemaal omgezet in een overwinning. Voor de laatste competitienederlaag in Camp Nou moeten we dus ruim anderhalf jaar terug in de tijd. Op 11 november 2018 was Real Betis met 3-4 te sterk voor Barça. Beide ploegen bezorgen het publiek een waar spektakelstuk. Setién, toen nog trainer van Betis, veroverde niet alleen de harten van de fans, maar ook die van de Barça-spelers.

Waardering en bewondering

Onder meer Sergio Busquets was behoorlijk onder de indruk van het voetbal dat Setién Betis liet spelen op bezoek bij de koploper. In tegenstelling tot de meeste ploegen, die vaak met elf man staan te verdedigen, durfde Setién zijn ploeg hoog druk te laten zetten. Voorafgaand het duel vroeg de trainer aan Busquets of hij na afloop zijn shirt mocht hebben. De middenvelder kwam zijn afspraak na en liet behalve zijn shirt, ook een speciale boodschap achter: ‘Voor Quique, met waardering en bewondering voor de manier waarop je naar het voetbal kijkt. Een dikke knuffel.’

‘Ik weet niet of mijn manier de beste is, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik mijn filosofie kan overbrengen op spelers en dat ik daarmee een team kan verbeteren. Ik zal mijn filosofie altijd verdedigen.’ Setién zijn woorden bij zijn aanstelling als nieuwe trainer van Barcelona. De oefenmeester kende een moeilijke start, maar lijkt de vrije tijd die de coronacrisis hem gaf, te hebben ingevuld door aan zijn elftal te sleutelen. De ‘nieuwe start’ mocht er in ieder geval zijn, afgelopen zaterdag tegen Mallorca.

Vanavond dus Leganés, de nummer negentien. Aftrap: 22.00 uur.

Setién verdedigt Griezmann: ‘Antoine is onbetwistbaar’

FC Barcelona Museum en Fanshop weer open voor publiek