Samenvatting: Puig schiet FC Barcelona naar finale Supercup

Frenkie de Jong kopt raak tegen Real Sociedad
Een aanval over veel schijven belande via Antoine Griezmann op het hoofd van Frenkie de Jong.

FC Barcelona heeft zich woensdagavond ten koste van Real Sociedad verzekerd van de finale van de Spaanse Supercup. Beide ploegen maakten er een waar spektakelstuk van. Na 120 minuten voetballen hadden we nog geen winnaar, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Een uitblinkende Marc-André Ter Stegen hield de Catalanen uiteindelijk in de race voor de eerste prijs van dit seizoen. Bekijk hieronder de samenvatting van de halve finale tussen Real Sociedad en FC Barcelona.

Hoewel Ronald Koeman geen beroep kon doen op Lionel Messi, begon FC Barcelona met veel vertrouwen aan de halve finale tegen Real Sociedad. De Catalanen verkeren immers in goede vorm. Afgelopen zaterdag waren ze nog met 0-4 te sterk voor Granada, terwijl een aantal dagen ervoor een knappe overwinning werd geboekt op Athletic Club. Het gemis van Messi deed zich echter voelen. Barcelona creëerde amper kansen. Ook Real Sociedad slaagde er niet in om gevaar te worden. De Basken begonnen uitstekend aan het seizoen en hadden zelfs even de koppositie in bezit, maar door een mindere reeks staan ze inmiddels op de vijfde plek.

Vlak voor rust was het dan toch raak voor FC Barcelona. Een aanval over veel schijven belande via Antoine Griezmann op het hoofd van Frenkie de Jong. De Nederlander knikte de bal heel knap tegen de touwen: 0-1! De Jong groeit steeds meer in zijn rol en dat liet hij ook zien op bezoek bij Sociedad. Bij de start van de tweede helft was hij echter ietwat ongelukkig. Een voorzet vanaf de linkerkant belande op zijn arm. De scheidsrechter twijfelde heel even, maar wees vervolgens toch naar de stip. Sociedad kreeg kort na rust de uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. Mikel Oyarzabal meldde zich achter de bal en schoot raak: 1-1.

Verlenging en strafschoppen

Niet lang na de gelijkmaker van Sociedad kreeg De Jong een goede kans op zijn tweede, maar hij had iets te veel tijd nodig. Weg kans. Het spel ging op en neer, maar een winnaar kwam er niet. Althans, niet na negentig minuten. Een verlenging volgde, waarin Ter Stegen langzaam begon uit te groeien tot de held van de avond. Hij redde schitterend op een afstandsknal, terwijl een vrije trap van Januzaj uiteen spatte op de paal. Aan de andere kant had Griezmann de winnende op zijn schoen namens FC Barcelona, maar ook de Fransman kreeg de bal er niet in.

Gevolg: strafschoppen. Het was de eerste keer sinds 1998 dat strafschoppen de beslissing moesten brengen in een wedstrijd van FC Barcelona. Zowel Sociedad als Barcelona miste de eerste strafschop. Uiteindelijk was het Riqui Puig die de Catalanen vanaf de stip naar de finale schoot. Daarin treden Koeman en co aan tegen Real Madrid of Athletic Club.