in

Real Madrid of Athletic Club: wie treft Barça liever in de finale?

Real Madrid en Athletic Club strijden om een ticket voor finale Supercup

Dankzij een uitmuntende Marc-André Ter Stegen kan Ronald Koeman zondagavond zijn eerste prijs als trainer van FC Barcelona veroveren. De Catalanen namen woensdagavond de strafschoppen beter dan Real Sociedad en plaatsten zich zo voor de finale van de Spaanse Supercup. Daarin nemen ze het op tegen Real Madrid of Athletic Club. Zowel de Koninklijke als Athletic streed met FC Barcelona al vaker om deze titel.

Maar wie van deze twee ploegen hoopt FC Barcelona, op basis van de onderlinge ontmoetingen, zondagavond te treffen? BarçaSource duikt in het verleden. De laatste keer dat FC Barcelona tegenover Real Madrid stond in de finale van de Supercup, was in 2017. Destijds was er nog geen sprake van een halve finale, maar ‘gewoon’ van twee finalewedstrijden. De Catalanen, die Ernesto Valverde hadden aangesteld als opvolger van Luis Enrique en Neymar zagen vertrekken naar Paris Saint-Germain, verloren het heenduel in Camp Nou met 1-3. Tijdens de return in Madrid koos Valverde voor een op papier defensief systeem. Daarmee hoopte hij de gevaarlijke voorhoede van Real te ontregelen, maar dat pakte totaal verkeerd uit. Na een kleine vijf minuten nam de thuisploeg immers al de leiding. Barça speelde vervolgens een kansloze wedstrijd, die uiteindelijk met 2-0 werd verloren.

Ook in 2012 veroverde Real Madrid ten koste van FC Barcelona de Supercup. Onder leiding van Tito Vilanova werd de heenwedstrijd in Camp Nou nog met 3-2 gewonnen, maar in de hoofdstad ging het mis voor de Catalanen. Ondanks een schitterende vrije trap van Lionel Messi was de Koninklijke met 2-1 te sterk. Het jaar ervoor was FC Barcelona over twee wedstrijden wél de sterkste. In Madrid eindigde het duel weliswaar nog in 2-2, maar in Camp Nou boekte Barça een spectaculaire 3-2 overwinning. Messi, wie anders, was met twee doelpunten de grote man aan Catalaanse zijde.

Athletic Club

In totaal troffen FC Barcelona en Real Madrid elkaar zeven keer in de strijd om de Supercup. Van de veertien confrontaties won Barça er vier, eindigden er twee in een remise en trok Real Madrid acht keer aan het langste eind. FC Barcelona won de Supercup overigens wel vaker dan de eeuwige rivaal (17 om 12). Athletic Club veroverde deze prijs daarentegen slechts drie keer: in 1950 (als Copa Eva Duarte), 1985 en 2015. Eén daarvan werd veroverd ten koste van FC Barcelona.

De strijd om de Supercup in 2015 staat bij veel supporters van Athletic Club nog op het netvlies gebrand. De Basken namen in het heenduel in Bilbao keihard revanche voor de verloren bekerfinale. Toenmalig Barcelona-trainer Enrique hield sterkhouders Gerard Piqué, Ivan Rakitic, Sergio Busquets en Andrés Iniesta op de bank en dat kwam hem duur te staan. Met Messi en Luis Suárez, maar zonder het belangrijke viertal, konden de Catalanen geen vuist maken tegen de thuisploeg. Athletic zegevierde uiteindelijk met maar liefst 4-0. Het openingsdoelpunt van Mikel San José ging de hele wereld over.

Tijdens de return in Camp Nou probeerde Barcelona het wel, maar kwam het met een 1-1 gelijkspel natuurlijk niet in de buurt van de Supercup. In 2009 ging het Barça wat beter af. Toen waren de Catalanen over twee wedstrijden met 5-1 te sterk. Ook in 1983 veroverden ze de Supercup ten koste van de Basken. Van de zes confrontaties in de strijd om de Supercup won Barça er uiteindelijk drie, ging het twee keer onderuit en eindigde het één keer in een remise.

Wie de halve finale vanavond ook mag winnen, Barça wacht zondag een zwaar duel.

https://twitter.com/AthleticClub/status/1349627326712188929?s=20

FC Barcelona en De Jong vieren een treffer tegen Athletic Club

Lovende woorden voor De Jong: ‘Hij nam het team op sleeptouw’

Barcelona Femení wél ten onder na strafschoppen in Supercopa