in

Ousmane Dembélé, pechvogel of ‘man van glas’?

Het huwelijk tussen Ousmane Dembélé en FC Barcelona wil maar niet vlotten. De Fransman maakte in de zomer van 2017 de overstap naar Catalonië, maar heeft nog altijd niet zijn stempel kunnen drukken. Dat komt mede door al zijn blessures. BarçaSource zet ze op een rijtje.

Ousmane Dembélé kwam in augustus 2017 met veel bombarie over van Borussia Dortmund. In Barcelona moest hij de naar Paris Saint-Germain vertrokken Neymar doen vergeten. Zijn start was veelbelovend. In zijn debuut was hij direct belangrijk met een assist. Niet lang na zijn eerste minuten in het shirt van Barcelona, kreeg hij een harde tik te verwerken. In de uitwedstrijd tegen Getafe liep hij een hamstringblessure op, die hem maar liefst 106 dagen* aan de kant hield. De twintig daaropvolgende wedstrijden moest hij aan zich voorbij laten gaan.

Teleurstellend debuutseizoen

Dembélé maakte in januari 2018 zijn rentree. Eindelijk, dacht de achterban. Barcelona had inmiddels Philippe Coutinho overgenomen van Liverpool, maar Dembélé zijn snelheid en creativiteit kon de ploeg goed gebruiken. Lang kon Barcelona niet genieten van zijn rentree. Dezelfde maand liep hij een spierblessure op, die hem een maand aan de kant hield. Zijn debuutseizoen had hij ongetwijfeld anders voorgesteld. Hij kwam niet verder dan 23 officiële wedstrijden*.

Weer een stap terug

Vol goede moed begon Dembélé aan zijn tweede seizoen in Spanje. Hij liet eindelijk zijn voeten spreken op het veld. Zo schoot hij zijn ploeg met een schitterende uithaal naar de overwinning in de finale van de Supercup. Ook in de Champions League schoot de Fransman uit de startblokken. Een schitterend doelpunt droeg bij aan een perfecte start tegen PSV. Hij was eindelijk basisspeler, maar na de jaarwisseling moest hij toch weer een stap terugzetten. Een enkelblessure hield hem de eerste weken van 2019 aan de kant.

De buitenspeler was op tijd hersteld voor de ontmoetingen met Olympique Lyonnais in de achtste finales van de Champions League. Hij had een basisplek in de heenwedstrijd en was trefzeker in de return. Hij moest echter door een nieuwe spierblessure lijdzaam toezien hoe Barcelona in de kwartfinales afrekende met Manchester United. Ook het laatste blok van het seizoen 2018/2019 ging aan Dembélé zijn neus voorbij. Een hamstringblessure strooide roet in het eten.

Nieuw seizoen, nieuwe blessures

Bij het begin van het huidige seizoen leek Dembélé af te stevenen op een basisplaats. Lionel Messi raakte geblesseerd in de voorbereiding en moest de eerste competitiewedstrijden aan zich voorbij laten gaan. In de eerste officiële wedstrijd van dit seizoen, op bezoek bij Athletic Bilbao, stond Dembélé aan de aftrap. Vlak na de aftrap van de tweede helft was het echter weer zover. Een hamstringblessure hield hem opnieuw een maand aan de kant. Enkele dagen nadat hij daarvan was hersteld, liep hij een spierblessure op.

De Fransman leek afgelopen week eindelijk hersteld te zijn van een in november opgelopen hamstringblessure. Hij hervatte de groepstraining en was dichtbij een rentree in de wedstrijdselectie. Dinsdagmiddag meldde Barcelona echter dat hij een terugval kent in zijn herstel. Een nieuwe spierblessure houdt hem naar verwachting maanden aan de kant.

*De cijfers komen van transfermarkt.

https://twitter.com/BarcaSource/status/1224962010712084481?s=20
Kampioen Messi FC Barcelona

Messi haalt uit naar Abidal: ‘Neem verantwoordelijkheid’

Dembélé wordt in Finland geopereerd aan zijn negende blessure in Catalaanse dienst