in

LoveLove WINWIN AngryAngry CryCry LOLLOL

Tijd om terug te gaan naar de basis

Ansu Fati - FC Barcelona - Jong Spanje

De hoogtijdagen dat er een hele garde aan La Masia talenten doorstroomde naar het eerste elftal van de Catalanen, liggen inmiddels ver achter ons. Spelers als Xavi, Iniesta, Busquets, Valdes, Messi en Puyol doorliepen verschillende jeugdelftallen om vervolgens de sprong te maken naar de hoofdmacht. Tiki taka, dominantie, balbezit, jeugd, bekers, winst… Het zijn allemaal woorden die opkomen wanneer we terug denken aan deze periode. In schril contrast met deze tijden staat de huidige tijd; miljoenenaankopen die niet presteren, meerdere trainers ontslagen en meerdere verliespunten op pijnlijke momenten. Een feestje was het zelden bij FC Barcelona de afgelopen jaren.

Natuurlijk, La Masia is geen wondermiddel dat een doorlopende stroom aan talenten kan voorzien, maar de toevoer vanuit de jeugd is de laatste jaren simpelweg ver ondermaats. Talenten als Grimaldo, Adama, Xavi Simons, Eric Garcia en Kubo bewandelen niet meer het eens zo geliefde pad, maar kozen ervoor hun geluk elders te beproeven, met alle gevolgen van dien. Wat de reden hiervoor is? Het blijft enkel gissen voor de normale mens. Is het beleid? Is het geld? Zijn het betere ontwikkelingsplannen elders? Het antwoord zullen we u schuldig moeten blijven. Het enige dat helder is, is dat er iets moet gebeuren.

Door het uitblijven van talenten die naar de hoofdmacht stromen, zijn er vele miljoenen betaald om het elftal te versterken. Als dit goed uitpakte was de schade enkel financieel, maar helaas pakte het vaak niet goed uit; Arda Turan, Ousmane Dembele, Umtiti, Douglas, Coutinho, Griezmann, Mathieu, Malcom, het zijn slechts enkele namen van een lange lijst. Naast de tegenvallende prestaties, bracht het ook financieel leed met zich mee. Zo was Barcelona in de afgelopen weken genoodzaakt om de 23-jarige Arthur van de hand te doen en de 30-jarige Pjanic ervoor terug te krijgen om de boekhouding op orde te krijgen. Afgelopen jaar deed Barcelona ook al hetzelfde met Jasper Cillessen.

Omdat het vertrouwen in La Masia weg was, leek het noodzakelijk om deze spelers te kopen. Dit vertrouwen in de jeugd was er misschien nog altijd niet geweest als Ansu Fati niet door toeval het eerste team moest helpen op 16-jarige leeftijd. Dat kind, Ansu, deed iets wat niemand voor mogelijk hield. Hij liet men weer in enige mate flashbacks krijgen naar toen Messi zo jong was en zich manifesteerde in het eerste elftal. Puur en alleen door toeval heeft Ansu Fati zich mogen bewijzen. Op het moment dat het moest, bracht hij het vertrouwen terug in de jeugd.

Talenten als Cucurella, Alena en Grimaldo hadden graag in de schoenen van Fati en Riqui Puig gestaan. De jeugd krijgt namelijk eindelijk weer in enige mate de kans en laat zien dat ze prima mee kunnen komen terwijl ze vaak nog piepjong zijn. Kijk naar Puig, het kleine mannetje, die soms doet terugdenken aan Don Andres Iniesta. Wanneer Puig en Fati op het wedstrijdformulier staan, gaan de fans op de banken staan. Op dat moment wordt het duidelijk, er komt weer een wedstrijd aan waarin ze hun best gaan doen om te bewijzen dat goede spelers niet altijd 100 miljoen euro hoeven te kosten. Iets dat de afgelopen jaren vaak vergeten leek te worden bij FC Barcelona.

Het vertouwen in La Masia neemt gestaag weer toe dankzij deze twee jongens. De weg naar het eerste elftal leek lange tijd een vrijwel onmogelijke opgave voor de jeugd. Met ieder optreden dat Ansu en Riqui krijgen voor de club, slaan ze een weg open voor de talenten die opkijken naar hen. Het wordt tijd dat FC Barcelona weer terug gaat naar de succes formule die even vergeten leek te zijn maar door deze jongens langzaam terug wordt gebracht. Het wordt tijd dat dat de La Masia talenten weer hoop en een kans krijgen; terug naar de basis.

Messi en Puig leiden Barcelona naar eenvoudige overwinning

Samenvatting | Swingend FC Barcelona sluit competitie goed af