in , ,

Het seizoen 2018/19 van FC Barcelona in vogelvlucht: eerste seizoenshelft

Een turbulent seizoen kent hoogte- en dieptepunten. Rustig is het rond FC Barcelona eigenlijk nooit. Vanaf de eerste dag van het nieuwe seizoen wordt het gaspedaal ingetrapt en doorgevoerd naar de hoogste versnelling. Het afgelopen seizoen werd iets te vroeg geremd. BarçaSource blikt aan de hand van de tien in het meest oog springende momenten terug op het seizoen 2018/19 van FC Barcelona. Deel I: de eerste seizoenshelft.

Een nieuw seizoen betekent nieuwe gezichten

FC Barcelona veroverde in het seizoen 2017/18 de landstitel en de Copa del Rey. Zowel de club als de achterban was echter niet tevreden. Er ontbrak namelijk iets. Niet zomaar iets. We hebben het namelijk over de Champions League. Ten koste van alles moest de cup met de grote oren het afgelopen seizoen weer ‘thuis’ komen, benadrukte Lionel Messi aan het begin van het seizoen. De aanvoerder en sterspeler wist als geen ander hoe erg de club hunkerde naar die prijs. Om dat doel te bewerkstelligen smeet Barcelona wederom met miljoenen op de transfermarkt. De club haalde met Arthur Melo, Malcom, Arturo Vidal en Clément Lenglet flink wat nieuwe spelers in huis. Arthur en Lenglet veroverden al snel een plek in het elftal, terwijl Vidal zich ontwikkelde tot een zeer nuttige ‘twaalfde’ man. Voor Malcom werd het een seizoen om snel te vergeten. De Braziliaanse vleugelspeler wist geen moment indruk te maken. De Spaanse media speculeren dan ook alweer volop over een vertrek uit Barcelona.

De nieuwe gezichten in augustus: Vidal, Lenglet, Arthur en Malcom poseren met de Trofeu Joan Gamper.

Dembélé bezorgt Barcelona in Marokko eerste prijs van het seizoen

De eerste officiële wedstrijd van het seizoen werd gespeeld op 12 augustus. In de strijd om de Spaanse Supercup stond FC Barcelona tegenover Sevilla. De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein. Stade Ibn Batouta, gelegen in het Marokkaanse Tanger, vormde het toneel voor de eindstrijd. De wedstrijd ontwikkelde zich al snel tot een tactisch steekspel, waarin Barcelona lang geen antwoord had op het spel van Sevilla. Sterker nog, na een kleine tien minuten spelen keken de Catalanen al tegen een achterstand aan. Dankzij een doelpunt van Gerard Piqué kort voor rust begon Barcelona toch met een goed gevoel aan de tweede helft. Een lange tijd leek er geen winnaar uit de strijd te komen, totdat Ousmane Dembélé maar eens besloot om verwoestend uit te halen. Raak! De Fransman bezorgde zijn ploeg met een schitterend diagonaal schot in de kruising de eerste prijs van het seizoen.

Galavoorstelling op Wembley

Tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League werd Barcelona gekoppeld aan Tottenham, Inter Milan en PSV. Een op papier moeilijke loting, maar daar bleek eigenlijk niets van waar. Sterker nog, na vier wedstrijden verzekerde het elftal van Ernesto Valverde zich al van een ticket voor de laatste zestien. Een grote stap naar de volgende ronde werd gezet op Wembley, op bezoek bij Tottenham. Barcelona bewaart goede herinneringen aan Wembley. In 1992 en 2011 wonnen de Catalanen respectievelijk de Europa Cup I en de Champions League op het heilige grasveld. Op 3 oktober speelde Barcelona misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. Dankzij een fenomenale Lionel Messi hielden de bezoekers weinig over van Tottenham. De wedstrijd eindigde in een 2-4 overwinning voor Messi en co. Luister vooral nog eens naar het schitterende commentaar van Sierd de Vos na het doelpunt van Ivan Rakitić!

Ontketende Luis Suárez in eerste Clásico van het seizoen

Op 28 oktober stond de eerste Clásico van het seizoen op het programma. FC Barcelona-Real Madrid. De wedstrijd tussen de grootste ploegen ter wereld. Op dat moment was Barcelona de koploper, met al vroeg in het seizoen een aardige voorsprong op de eeuwige rivaal. Real Madrid had in de zomer van 2018 afscheid genomen van zijn topscorer aller tijden, Cristiano Ronaldo. Niet alleen hij ontbrak tijdens de Clásico. Barcelona kon door een blessure geen beroep doen op Lionel Messi. Grote paniek in Barcelona en een diepe zucht van opluchting in de hoofdstad. Al vroeg in de wedstrijd bevestigde de thuisploeg echter dat het ook zonder de Argentijn boven ‘de Koninklijke’ staat. Bij afwezigheid van de aanvoerder staat er namelijk een andere wereldster op: Luis Suárez. De Uruguayaan was ontketend en vervulde de rol van sterspeler bij afwezigheid van Messi met verve. Barcelona declasseerde de eeuwige rivaal met ruime cijfers: 5-1. Suárez nam maar liefst drie doelpunten voor zijn rekening. Daags na de Clásico werd Julen Loptegui, destijds trainer van Real Madrid, ontslagen.

Ruime overwinning op bezoek bij stadgenoot Espanyol

Derby’s zijn altijd mooi en gedenkwaardig. Vooral als je ook nog eens een ruime overwinning boekt op de streekgenoot. In het hol van de leeuw welteverstaan. Dat deed FC Barcelona op 8 december, toen de koploper van Spanje op bezoek ging bij Espanyol. Op papier een traditioneel lastige wedstrijd, maar in de werkelijkheid bleek daar niets van waar. Barcelona kende, wederom dankzij een geniale Lionel Messi, een makkelijke avond in het Estadi Cornellà-El Prat. Met het gevreesde aanvalstrio ‘LOL’, refererend naar Lionel Messi, Luis Suárez en Ousmane Dembélé, hield Barcelona weinig over van Espanyol. LOL was verantwoordelijk voor de vier treffers die werden gescoord. Messi scoorde er natuurlijk twee. Twee vanuit een directe vrije trap. Alsof het niets is.

De Ligt

‘Engelse grootmacht haakt af in de strijd om handtekening Golden Boy De Ligt’

Cucurella-La-Masia-Eibar

Eibar licht optie en neemt verdediger over van Barcelona