in ,

Geen weerzien tussen Ronaldo en Messi en dat is flink balen

Voor Ronald Koeman en de zijnen wacht met het bezoek aan Juventus een nieuwe test. Met twee ruime overwinningen en een gelijkspel tegen Sevilla begon FC Barcelona nog goed aan het seizoen, maar de verloren Clásico was alweer de tweede competitienederlaag op rij. De Catalanen moeten het vanavond stellen zonder Philippe Coutinho, terwijl Juve-coach Andrea Pirlo geen beroep kan doen op Cristiano Ronaldo. Niet alleen de liefhebber, maar ook Lionel Messi zal balen van zijn afwezigheid.

De groepsfase van de Champions League herbergt heel veel mooie affiches, maar die tussen Juventus en FC Barcelona springt toch wel het meest in het oog. Afgelopen zomer verbaasden beide ploegen vriend en vijand door Miralem Pjanic en Arthur Melo met elkaar te ruilen. Vanavond keert Pjanic terug op zijn oude nest en staat Arthur tegenover de grootste reden van zijn vertrek: Frenkie de Jong. De Nederlander zou oog in oog staan met Matthijs de Ligt, zijn oud-teamgenoot bij Ajax, collega bij het Nederlands elftal én goede vriend. En dan zouden ook nog eens ‘s werelds beste voetballers elkaar eindelijk weer in de ogen kijken.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1321138081429336065?s=20

Doelpuntenmachines

Door liefhebbers werd er reikhalzend uitgekeken naar de ontmoeting tussen Messi en Ronaldo. Zowel de Argentijn als de Portugees stijgt al jaren boven de rest uit en is een legende van de Champions League. Ronaldo is met 130 de topscorer aller tijden van het miljardenbal, Messi volgt met 116 doelpunten. Daarnaast vochten beide wereldsterren een bijzondere strijd uit in La Liga, die met het vertrek van Ronaldo naar Juventus in 2018 ten einde kwam. De heren scoorden ieder seizoen aan de lopende band, bewijzen de cijfers. Real Madrid trok in de zomer van 2009 de portemonnee voor Ronaldo. De Portugees betaalde de club terug met 450 doelpunten is 438 officiële duels. Hij maakte er 311 in de competitie. Ongekende cijfers, maar hij moest het zoals wel vaker afleggen tegen Messi.

In de periode dat Ronaldo actief was in de Spaanse hoofdstad, scoorde ook Messi er flink op los. Maar liefst 329 keer was het raak in de competitie. De aanwezigheid van de Portugees leek het allerbeste in Messi naar boven te halen. Andersom trouwens ook. Dat uitte zich vooral in de Clásico’s. In al die jaren vochten FC Barcelona en Real Madrid verhitte potjes uit. In de Liga, Copa del Rey én de Champions League. Messi en Ronald hun laatste Champions League-ontmoeting dateert van 2011. De Catalanen plaatsten zich destijds ten koste van Real Madrid voor de finale. Ook Messi kwam als winnaar uit die tweestrijd. Met twee doelpunten tijdens de heenwedstrijd in Madrid schoot de Argentijn zijn ploeg hoogstpersoonlijk naar de finale. Ronaldo vond het niet, ook niet in Camp Nou, en droop, zoals wel vaker na een Clásico, teleurgesteld af.

Gemis

Of wat dacht je van Messi zijn hattrick in 2014 en dat ook nog eens in het hol van de leeuw? Nee, Ronaldo velde Barcelona nooit met een hattrick, maar ook hij wist het doel van de rivaal makkelijk te vinden. Toeval of niet, sinds het vertrek van de Portugees naar Italië scoorde Messi niet meer in een Clásico. Ook geen enkele assist. Een weerzien met de Portugees leek hij nodig te hebben om weer eens tot het uiterste te gaan. In de afgelopen weken was het telkens net niet bij de Argentijn. Tot een weerzien komt het echter niet. Ronaldo testte twee weken geleden positief op corona en ging in quarantaine. De verwachting was dat hij wel hersteld zou zijn voor de kraker in de Champions League, maar niets is minder waar. Hij testte vorige week donderdag opnieuw positief en zal het duel dus vanuit zijn woonkamer moeten kijken.

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Xavi Simons Barcelona

‘FC Barcelona is Xavi Simons nog niet vergeten’

‘Griezmann achter Messi, Dembélé vervangt Pedri in basiself’