in

AngryAngry LoveLove

FC Barcelona voegt zich bij ‘founding clubs’; Super League op komst

Middels een statement hebben twaalf Europese topclubs de komst van een Super League aangekondigd. Ook FC Barcelona heeft op haar officiële clubkanalen laten weten zich hierbij aan te sluiten. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur zijn de overige elf clubs, die zich hebben aangesloten bij de nieuwe Europese topcompetitie.

De Super League moet een nieuwe midweekse competitie worden. Teams die meedoen aan deze competitie zullen dus automatisch niet meedoen aan de (vernieuwde) Champions League. Het competitieformat van de Super League bestaat uit twintig clubs. Vijftien founding clubs, waaronder dus al sowieso de eerder genoemde twaalf clubs, zijn elk jaar al verzekerd van hun plek. De vijf overige teams kunnen zich op basis van hun prestaties in het vorige seizoen verzekeren van deelname aan de Super League.

De bedoeling is dat de Super League komende zomer al van start gaat. Er wordt gestreefd naar een start van de competitie in augustus. Elk seizoen zullen er twee groepen worden gemaakt van tien clubs. De tegenstanders uit dezelfde groep spelen allen twee keer tegen elkaar. De beste drie teams uit beide groepen zullen zich daarna direct kwalificeren voor de kwartfinale. De ploegen die vierde en vijfde eindigen zullen in een play-off om de twee resterende plekken in de kwartfinale strijden. Net als in de Champions League zal ook de knock-out-fase van de Super League bestaan uit een heen-en terugwedstrijd, net als dat er slecht één finale op neutraal terrein is.

Oud FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu maakte een half jaar geleden, vlak voor zijn aftreden als voorzitter van de Catalanen, al bekend dat FC Barcelona deelname aan de Super League had geaccepteerd.

Voor de UEFA is de opkomst van een mogelijke Super League in ieder geval een hard gelach. De Europese voetbalbond wilde vandaag haar nieuwe Champions League-opzet, die in 2024 zou moeten ingaan, presenteren. Het statement van de twaalf founding clubs heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd. Het is nog niet duidelijk wat de consequenties zijn voor het Europese clubvoetbal.

Written by Jelle van Kerkhof

Messi Pedri

Zien! Iedereen wil op de foto met Messi

Umtiti-knie

‘Russische interesse in wereldkampioen Umtiti’