in

FC Barcelona speelde nog niet zo lang geleden al een keer zonder publiek

De laatste keer dat FC Barcelona in actie kwam, weet jij nog wanneer dat was? Inderdaad, zaterdag 7 maart. Dankzij een 1-0 overwinning op Real Sociedad heroverden de Catalanen de koppositie op Real Madrid. Zaterdag 13 juni hervat Barça de competitie met een bezoek aan RCD Mallorca. Het grootste verschil tussen de wedstrijden van 7 maart en 13 juni? Er zitten geen fans op de tribune. Barça weet echter hoe het is om achter gesloten deuren te voetballen.

Zondag 1 oktober 2017 stond niet alleen de wedstrijd tussen Barça en Las Palmas op het programma, maar hield de regionale overheid van Catalonië ook een referendum over het uitroepen van een Catalaanse Republiek. Bij veel Catalanen speelde de wens om onafhankelijk te worden van Spanje. Op 1 oktober ging men naar de stembus, maar de Spaanse regering had het referendum verboden. Het werd al snel onrustig in Barcelona en door het harde ingrijpen van de politie braken er ongeregeldheden uit in de stad.

De clubleiding van Barça hield een spoedvergadering om te kijken of de wedstrijd tegen Las Palmas uitgesteld kon worden. De Spaanse voetbalbond wilde echter dat de wedstrijd ten koste van alles door zou gaan. Ruim een kwartier voor aanvang besloot de club de wedstrijd achter gesloten deuren plaats te laten vinden. De clubleiding was bang voor ongeregeldheden in- en rondom het stadion en besloot daarom geen fans toe te laten.

Zo ontwikkelde zich een spookwedstrijd in Camp Nou. Beide ploegen bakten er weinig van in de eerste helft, maar na de rust gingen de remmen los bij de thuisploeg. Dankzij doelpunten van Sergio Busquets en Lionel Messi (twee keer) zegevierde de ploeg van toenmalig trainer Ernesto Valverde met 3-0.

‘Barça ondervindt concurrentie van rivaal in strijd om Martinez’

Update: bovenbeenblessure van Messi lijkt mee te vallen