in

FC Barcelona mengt zich in politieke discussie

FC Barcelona heeft zich maandag gemengd in de politieke discussie in Spanje. Vandaag werden negen Catalaanse separatistische leiders door het Spaanse Hooggerechtshof veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Barcelona denkt dat het niet de juiste oplossing is.

“Gevangenschap is niet de oplossing”, zo schrijft de club via Twitter in een verklaring. “De oplossing voor het conflict in Catalonië kan er alleen via een politieke dialoog komen.” Barcelona is niet de enige in Catalonië tegen de straffen. Ook de Catalaanse voetbalbond protesteert tegen het besluit en heeft alle wedstrijd in de regio maandag afgelast.

In 2017 wilde een groot deel van de Catalaanse gemeenschap onafhankelijk worden van Spanje. De Catalaanse leiders organiseerden destijds een referendum. Dit referendum werd als illegaal bestempeld door het Spaanse Grondwettelijk Hof. Het referendum werd doorgezet en de Spaanse politie greep in. Tientallen illegale stemlokalen werden verwijderd. Het leidde tot clashes tussen de politie en protestanten op de Catalaanse straten. Wedstrijden van FC Barcelona werden daardoor achter gesloten deuren gespeeld.

Van de 9 veroordeelden kreeg ex-vicepresident van Catalonië, Oriol Junqueras, de langste straf. Hij werd veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. De anderen werden gestraft voor 9 jaar en meer. Honderden mensen gingen maandag uit protest de staat op.

Oshoala bezorgt Barcelona Femení nipte overwinning bij Huelva

Ansu Fati

‘Barcelona wil contract Fati na twee maanden openbreken’