in

Barcelona maakt jaarcijfers bekend; groot verlies van 481 miljoen euro

Het is al lang bekend dat FC Barcelona er financieel niet goed voor staat. Maar woensdagmiddag werd het weer pijnlijk duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers over het seizoen 2020-2021. De club heeft een verlies gedraaid van 481 miljoen euro.

”Zo transparant als we hier vandaag zijn, is zelden vertoond door een sportclub”, vertelt algemeen directeur Ferran Reverter. ”Het bestuur beloofde in de campagne om de socio’s uit te leggen wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Veel zaken waren lastig te achterhalen, omdat de leden van het vorige bestuur hun privémail gebruikten en alle communicatie na 90 dagen verdween. Vanaf maart zijn we hard bezig geweest om zoveel mogelijk gegevens en cijfers boven tafel te krijgen, al waren dat helaas vaak schokkende ontdekkingen.”

Een herstel is op dit moment ver weg. Maar Reverter heeft er alle vertrouwen in dat Barcelona opnieuw kan opstaan uit een crisis. ”Barça heeft door de geschiedenis heen veel crises gehad, maar ze zijn daar altijd sterker uit gekomen. Dit bestuur heeft een plan en wil dat Barça de beste en grootste club ter wereld blijft. We moeten blijven bouwen op wat deze club zo bijzonder maakt: La Masia en de stijl van Barça. De club zal zijn huiswerk heel goed moeten doen. We hebben een groot deel gedaan door de salarissen drastisch te verlagen, maar we moeten hard blijven werken en als dat gebeurt, kunnen we in de toekomst weer grote spelers contracteren.”

De coronacrisis heeft zeker ook veel invloed gehad op de slechte cijfers. Naar verluidt komt ongeveer 180 miljoen euro van het totale verlies door de lege stadions en het tijdelijk sluiten van de fanshops.

Femení in eerste groepswedstrijd UWCL overtuigend langs Arsenal

Historisch debuut Gavi bij Nations League-finalist Spanje