in ,

Barcelona-Arsenal: een huilende Belletti en een magische Messi

Alhoewel hij niet in actie komt, staat Lionel Messi morgenavond toch in de schijnwerpers. De aanvoerder van FC Barcelona, die zich volgens de laatste geluiden morgen weer meldt op de club, zal zijn fans trakteren op zijn aanvoerderspraatje. Waar de liefhebbers toch een beetje teleurgesteld zullen zijn, mogen de supporters van Arsenal zich in hun handen knijpen met de afwezigheid van Messi. De club uit Noord-Londen bewaart namelijk geen beste herinneringen aan La Pulga. De Argentijn daarentegen wel aan Arsenal. BarçaSource blikt terug op de recente ontmoetingen tussen Barcelona en Arsenal, waaronder de avond van 6 april 2010. Op die avond knikkerde Messi The Gunners hoogstpersoonlijk uit de kwartfinales van de Champions League.

FC Barcelona treft met Arsenal een grote bekende tijdens de traditionele opening van het nieuwe seizoen in Camp Nou. De club uit Noord-Londen is deze eeuw namelijk uitgegroeid tot een van de favoriete tegenstanders van de Catalaanse grootmacht. In totaal stonden beide ploegen negen keer tegenover elkaar. Van die negen ontmoetingen wist Barcelona er zes te winnen. Twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel en slechts eenmaal trok Arsenal aan het langste eind. In die negen wedstrijden kwam Barcelona maar liefst 22 keer tot scoren. Messi mocht maar liefst negen keer juichen tegen Arsenal, waaronder dus vier keer in 2010 (zie video).  

Emotionele finale

Ruim dertien jaar geleden ontmoetten beide ploegen elkaar in de finale van de Champions League. Barcelona, dat destijds onder leiding stond van Frank Rijkaard, trok in een spannende finale uiteindelijk aan het langste eind. Arsenal, dat door een rode kaart voor doelman Jens Lehmann in de zeventiende minuut vrijwel de hele wedstrijd met tien man speelde, kwam kort voor rust nog wel op voorsprong. Sol Campbell zorgde voor een ontploffing van vreugde in de vakken waar de fans van The Gunners zich hadden gevestigd. Barcelona slaagde er het laatste kwartier pas in de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat deed het wel binnen de kortste keren. Samuel Eto’o schoot zijn ploeg op gelijke hoogte. Slechts vier minuten na de gelijkmaker schoot Belletti zijn ploeg naar eeuwige glorie. Bekijk hieronder de hoogtepunten van de finale die uitmondde in de tweede Champions League-eindzege in de geschiedenis van Barcelona.:

Messi, Messi, Messi en nog eens Messi

Alhoewel Lionel Messi debuteerde onder Frank Rijkaard, moest de Argentijn de finale van 2006 wegens een blessure aan zich voorbij laten gaan. Vier jaar later, tijdens de dubbele ontmoeting in de kwartfinales, was hij wel van de partij. En hoe dus! De heenwedstrijd in Londen eindigde nog in een 2-2 gelijkspel, maar in de return stelde Barcelona, dankzij een fenomenale Messi, de orde op zaken. Een jaar later troffen beide ploegen elkaar in de achtste finales van de Champions League. Barcelona kreeg door een 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd in Londen nog een flinke tik te verwerken, maar stelde, evenals in 2010, in Camp Nou de orde op zaken. Messi groeide dankzij twee doelpunten wederom uit tot de man van de avond. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een Catalaanse 3-1 overwinning.

Barcelona en Arsenal troffen elkaar voor het laatst in 2016. Evenals in 2011, waren de achtste finales van de Champions League het strijdtoneel voor het inmiddels bekende onderonsje. Messi (ha, daar hebben we hem weer) bezorgde zijn ploeg met twee doelpunten in het Emirates Stadium een goede uitgangspositie voor de return. Met twee doelpunten, waaronder één uit een door MSN perfect uitgevoerde counter. De return, die door extreme regenvallen in Barcelona weinig toeschouwers naar Camp Nou trok, eindigde in een gemakkelijke 3-1 overwinning voor Barcelona. Neymar, Luis Suárez en Messi (het begint nog niet te vervelen) zorgden voor de Catalaanse productie die avond.

https://twitter.com/FCBarcelona/status/1157630118044585984?s=20

Morgenavond strijden Barcelona en Arsenal om de Trofeu Joan Gamper. Vorig jaar won Barcelona nog van Boca Juniors. De laatste keer dat Barça de strijd om de Gamper Cup verloor, was in 2012. Sampdoria was destijds met 1-0 te sterk. De aftrap van de 23e ontmoeting tussen Barcelona en Arsenal vindt plaats om 20:00 uur en is live te volgen via Ziggo Sport.

‘Barcelona heeft beet: akkoord met Real Betis over Spaans jeugdinternational’

junior Firpo FC Barcelona

Barcelona haalt concurrent voor Alba weg bij Betis