in

‘Xavi hangt voetbalschoenen aan de wilgen en wordt trainer’

23 mei 2015. FC Barcelona nam het in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen op tegen Deportivo La Coruña. De Catalanen waren al lang en breed kampioen. De wedstrijd eindigde dan ook in een 2-2 gelijkspel. Een uitslag waar de meeste Barça-fans wel mee konden leven. De wedstrijd stond namelijk in het teken van Xavi Hernández. De legendarische middenvelder, die van 1991 t/m 2015 de kleuren van Barça verdedigde, maakte voor het laatst zijn opwachting in het Camp Nou. Hij vertrok naar het Qatarese Al-Sadd, de club waar hij vanaf volgend seizoen wel eens de taken van trainer op zich zou kunnen nemen.

Xavi wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe trainer van Al-Sadd. Volgens Marca hangt de Catalaanse middenvelder zijn voetbalschoenen aan de wilgen als hij zich met de Qatarese topclub niet weet te plaatsen voor de Aziatische Champions League. De 38-jarige Xavi zal een contract tekenen voor twee seizoenen en daarmee de taken overnemen van de Portugees Jesualdo Ferreira, de huidige trainer van Al-Sadd.

Xavi staat voor een belangrijke stap in zijn voetbalcarrière. Het is alom bekend dat de middenvelder in de toekomst maar al te graag het eerste elftal van FC Barcelona wil coachen. Een tweejarige-ervaring als coach van Al-Sadd, zal hem de juiste basis bieden om de grote uitdagingen aan te gaan die hem te wachten zullen staan bij de Catalaanse topclub.

Waar Xavi in zijn hoofd al plannen heeft als coach van FC Barcelona, heeft de Qatarese voetbalbond juist plannen met hem. Qatar organiseert in 2022 het WK en de bond ziet in Xavi een geschikte kandidaat als coach van het nationale team. Het is dus niet uitgesloten dat Xavi toch nog een WK zal meemaken, maar dan als trainer. In 2010 won hij het prestigieuze toernooi in Zuid-Afrika als speler, door in de finale Nederland met 1-0 te verslaan.

Afgelopen week maakte de Qatarese topclub al bekend dat het Xavi voor in ieder geval nog twee seizoenen in Qatar behoudt. De club maakte echter niet bekend wat de rol zal worden voor de Spanjaard. Dat moet de komende maanden duidelijk worden.

Roberto op scherp tegen AS Roma

Eigen doelpunten Roma helpen Barcelona aan ruime overwinning