in , ,

Waarom FC Barcelona in de ban is van Matthijs de Ligt

De Ligt

21 september 2016 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Ruim twee jaar later is hij niet meer weg te denken uit het basiselftal van de Amsterdammers. Sinds dit seizoen is hij ook nog eens de aanvoerder van Ajax. Ook bondscoach Ronald Koeman kan niet meer om de 19-jarige centrale verdediger heen. Hij behoort nu al tot een van de beste spelers op zijn positie. Het is daarom ook niet verrassend te noemen dat de gehele Europese top achter de Nederlander aanzit. Ook FC Barcelona hengelt naar zijn handtekening. Tot een paar weken geleden was er in de Spaanse media nog sprake van een ‘Frenkie de Jong-gekte’, maar die lijkt een plekje te zijn gezakt in de pikorde. De media omtrent Barça hebben het nog maar over een speler: Matthijs de Ligt.

23 september jongstleden stond de topper tussen PSV en Ajax op het programma. De Amsterdammers reisden ondanks de afwezigheid van Matthijs de Ligt met heel wat vertrouwen richting Eindhoven. Van dat vertrouwen kwam niets terecht. PSV denderde over Ajax heen en won met 3-0. Erik ten Hag ontkrachte na afloop van de wedstrijd de bewering dat Ajax niet zonder zijn aanvoerder kan, maar een kleine twee weken later werd die bewering wel degelijk bevestigd. In de tweede ronde van de Champions League stond voor Ajax de uitwedstrijd met Bayern München op het programma. De Amsterdammers beten na een vroege achterstand van zich af, speelden een puike pot, maar vergaten te winnen. Met De Ligt als een van de uitblinkers bewees Ajax zich op wereldtoneel. Robert Lewandowski, die normaal gesproken voor de Beierse productie moet zorgen, wist niet wat hem overkwam. Niet hij, maar De Ligt bezorgde zijn directe tegenstander een nachtmerrie. Lewandowski kwam er niet aan te pas, evenals zijn teamgenoten. De Ligt nam op die dinsdagavond in Beieren alle twijfels weg, als die er überhaupt nog waren. Hij is klaar voor een volgende stap in zijn carrière.

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1049692798168035330

Een echte ‘Barça-verdediger’ 

Die volgende stap zou FC Barcelona hem dus wel eens kunnen bieden. Zo gek is het ook niet dat de leiding van FC Barcelona zowel de verrichtingen als ontwikkelingen omtrent De Ligt nauwlettend op de voet volgt. De laatste linie vormt al jarenlang de achilleshiel van de Catalaanse topclub en ook dit seizoen schuttert de verdediging vaker wel dan niet. Op papier vormen twee spelers van wereldklasse het centrale duo van Barça, maar de realiteit schetst een ander beeld. Bij Gerard Piqué lijkt het beste ervan af te zijn. Zijn kompaan Samuel Umtiti sukkelt met blessures en wil nog wel eens makkelijk zijn. Vallen deze twee weg, heeft Ernesto Valverde alleen nog de beschikking over Thomas Vermaelen en Clément Lenglet. Van Vermaelen weet men dat hij vaker wel dan niet geblesseerd is, waardoor hij al jaren niet meer de verdediger is die hij voorheen was. Lenglet kwam afgelopen zomer over van Sevilla, maar is natuurlijk nog niet de onbetwiste basisspeler die hij bij zijn vorige werkgever wel was.

De Ligt zou de defensie van FC Barcelona dus van de broodnodige impulsen kunnen voorzien. De Nederlander beschikt namelijk over de kwaliteiten en eigenschappen die van een Barça-verdediger worden gevraagd. De Ligt is sterk in de (lucht)duels, snel en kan uitstekend voetballen. Dat laatste bewees hij nog maar eens in de wedstrijd tegen AZ. De Ligt verloor zelf de bal, veroverde die binnen enkele tellen weer terug en speelde zich met een bal achter zijn standbeen knap vrij, waardoor Ajax kon bouwen aan een nieuwe aanval. Daarnaast is hij nog pas negentien jaar jong. Dit allemaal bij elkaar opgeteld, maakt van hem nu al een zeer complete verdediger die alleen nog maar beter zal worden.

https://twitter.com/AFCAjax/status/1049298483923050496

Geen koopje

De supporters die Frenkie de Jong afgelopen zomer al fotoshopten in het shirt van FC Barcelona, lijken hun kunsten weer uit de kast te mogen trekken. Mundo Deportivo, een van de toonaangevende sportkranten in Spanje, pakt deze week namelijk flink uit met berichten over De Ligt. Niet De Jong, maar De Ligt ziet zichzelf nu terug op de voorpagina van de Spaanse voetbalkranten. Volgens dezelfde krant zou de verdediger zijn voorkeur voor Barça al hebben uitgesproken. Zo houdt hij van de stad en de speelstijl van de Catalanen, die vergelijkbaar is met die van Ajax. “Favoriete club in Spanje? FC Barcelona’’, was De Ligt vorig jaar nog stellig tegenover de camera’s van Fox Sports. Barça ziet in hem de perfecte concurrent voor en toekomstige vervanger van Gerard Piqué.

Het zou heel goed kunnen dat Samuel Umtiti, hier in actie tegen Juventus (22-11-17), vanaf volgend jaar achterin wordt vergezeld door De Ligt.

FC Barcelona is echter niet de enige club die de situatie van De Ligt nauwlettend in de gaten houdt. Zoals eerder vermeld, jaagt de gehele Europese top op de handtekening van de verdediger. Gezien de huidige transfermarkt weten zij maar al te goed wat hen te wachten staat. De site transfermarkt heeft de waarde van De Ligt ondertussen zo hoog ingeschat, dat hij de meest waardevolle speler is van de lichting voetballers uit het jaar 1999. Virgil van Dijk werd met zijn transfer naar Liverpool de duurste verdediger aller tijden. Of het zover komt dat zijn team- en landgenoot De Ligt die titel van hem overneemt volgend jaar, valt nog te bezien. Wat wel zeker is, is dat zijn volgende werkgever diep, maar dan ook heel diep in de buidel zal moeten tasten.

De verdediger zelf lijkt er aardig kalm onder te blijven. Op dit moment bereidt De Ligt zich met het Nederlands elftal voor op de interlands tegen Duitsland en België. Voor hem wachten er dus wederom wedstrijden op een hoog podium. Gezien zijn huidige vorm, valt niet uit te sluiten dat hij ook volgende week de voorpagina van Mundo Deportivo  domineert.

Paulinho voor even terug bij ploeggenoten van Barcelona

‘Blessure Umtiti opent de deur voor De Ligt’