in

Voormalig voorzitter Barcelona na 21 maanden voorarrest vrijgelaten

Sandro Rosell

Voormalig voorzitter van Barcelona, Sandro Rosell, zal woensdag worden vrijgelaten in afwachting van zijn proces tegen het witwassen van geld in verband met de verkoop van televisierechten voor wedstrijden waarbij het Braziliaanse nationale team betrokken is.

In Madrid is maandag het proces tegen oud-president Sandro Rosell van FC Barcelona begonnen. De voormalig voorzitter van de club wordt door het Openbaar Ministerie beschuldigt van het opzetten van een criminele organisatie en het witwassen van bijna 20 miljoen euro. Het OM eist een celstraf van 11 jaar tegen Rosell. Daarnaast wil het OM een boete zien van 59 miljoen euro.

Rosell Vrijlaten

De 54-jarige Rosell zou meer dan 15 miljoen euro provisie voor de tv-rechten van het Braziliaanse elftal in eigen zak hebben gestoken. Daarnaast zou de voormalig topondernemer van Nike zo’n 5 miljoen euro achterover hebben gedrukt bij een illegale sponsordeal tussen de Braziliaanse selectie en Nike. Toch mag Rosell woensdag naar huis, zo oordeelt de rechter. Dinsdag, tijdens de tweede dag van de rechtszaak, ontkende Rosell alle betrokkenheid.

Advocaten hadden verschillende verzoeken ingediend om Rosell vrij te laten en zeiden dat het oneerlijk was om hem zo lang in hechtenis te houden zonder veroordeeld te worden. De eerdere verzoeken werden afgewezen omdat rechters Rosell als een vluchtrisico beschouwden vanwege zijn connecties in het buitenland, maar woensdag kreeg de Catalaan toch goed nieuws.

Rosell, die van 2010 tot 2014 voorzitter van Barcelona was, was in het verleden voor Nike werkzaam in Brazilië. In 2003 maakte Rosell deel uit van de groep rondom advocaat Joan Laporta die deelnam aan de presidentsverkiezingen van FC Barcelona in juni van dat jaar. Door de goede relatie met Rosell koos de Braziliaan Ronaldinho in 2003 voor het avontuur bij FC Barcelona. Grote sterren volgden en alle prijzen werden gewonnen onder voorzitter Rosell. De voormalig voorzitter zorgde ervoor dat Barcelona financieel weer in de lift kwam. Maar Rosell was bij velen ook minder populair. Helemaal nadat hij Johan Cruijff de titel als erevoorzitter afnam en in zee ging met Qatar Foundation.

REWIND EL CLÁSICO | Het laatste bezoek aan Santiago Bernabéu

Luis Suarez

Genadeloze Suarez schiet Barcelona naar vijfde bekerfinale op rij