in

Match preview: Barcelona hoopt af te rekenen met de kwartfinale-vloek

Dankzij de 0-1 overwinning in Manchester begint FC Barcelona morgenavond met een uitstekende uitgangspositie aan de return tegen Manchester United. Het elftal van Ernesto Valverde hoopt zich ten koste van de Engelse grootmacht te plaatsen voor de halve finale van de Champions League en daarmee af te reken met de vloek van de kwartfinales. De laatste keer dat Barcelona tot de laatste vier behoorde van het miljoenenbal, was in het seizoen 2014/2015.

De kwartfinale van vorig seizoen dreunt nog steeds na in het hoofd van de club en de achterban. Woensdagavond is het een jaar en een week geleden dat Barcelona op zeer pijnlijke wijze uit het toernooi werd geknikkerd door AS Roma. In het Olympisch Stadion van Rome, waar Barcelona in 2009 nog triomfeerde tegen Manchester United, lieten de Catalanen zich enorm verrassen door de Romeinen. Een verrassing waar niemand rekening mee hield. De heenwedstrijd in Barcelona eindigde immers in een 4-1 overwinning. Barcelona leek daarmee met anderhalf been in de halve finales te staan.

Het verliep geheel anders. Niet de spelers van Barcelona vierden een paar minuten na half elf feest, maar die van AS Roma. Die van Barcelona stonden met de handen in het haar. Met de koppen naar beneden. Lionel Messi voorop. De Argentijnse ster was geen schim van zichzelf en strandde met zijn elftal wederom in de kwartfinales van het toernooi. Ook in de twee seizoenen daarvoor vormde de kwartfinale het eindstation voor Barcelona. ‘Afgang zonder excuses’, ‘totale mislukking in Europa’ en ‘de val van Rome’ kopten de toonaangevende sportkranten in Spanje.

Sterk in eigen huis

Vorige week woensdag, op de dag van de eerste kwartfinale tegen Manchester United, was de val van Rome precies een jaar geleden. Gelukkig voor Barcelona verliep deze woensdagavond wel succesvol voor de formatie van Valverde. Op bezoek bij de huidige nummer vijf van Engeland wist de ploeg zich een uitstekende uitgangspositie te verschaffen voor de return. De kans dat Barcelona de 0-1 voorsprong morgenavond uit handen geeft, lijkt nihil. Een prima uitgangspositie na de uitwedstrijd in de kwartfinale krijgt in Barcelona, op een uitzondering na, altijd een goed vervolg:

  • 2009/10              Arsenal                             2-2(a), 4-1(h)
  • 2011/12              Bayer Leverkusen           1-3 (a), 7-1(h)
  • 2012/13              Paris Saint-Germain       2-2(a), 1-1(h)
  • 2013/14              Manchester City             1-2(a), 2-0(h)
  • 2014/15              Paris Saint-Germain       1-3(a), 2-0(h)

De laatste keer dat Barcelona überhaupt een wedstrijd verloor in eigen huis, was in het seizoen 2012/2013. Destijds wist Bayern München met 0-3 te winnen in Camp Nou. Sindsdien heeft Barcelona maar liefst 27 keer gewonnen en slechts drie keer gelijkgespeeld in eigen huis. Dit seizoen was de ploeg in Camp Nou al te sterk voor achtereenvolgend PSV (4-0), Inter Milan (2-0) en Olympique Lyonnais (5-1).

Een geweldige Suárez

De laatste keer dat Barcelona zich wist te plaatsen voor de halve finales van de Champions League, was dus in het seizoen 2014/15. Destijds waren de Catalanen in de kwartfinale veel, maar dan echt veel te sterk voor Paris Saint-Germain. Toevallig of niet, vandaag is het precies vier jaar geleden dat Barcelona de eerste van de twee kwartfinalewedstrijden tegen de Franse grootmacht speelde. Op bezoek in het Parc des Princes won Barcelona met 1-3. Luis Suárez was de grote man aan de zijde van Barcelona. Met twee schitterende doelpunten schoot hij zijn ploeg naar een riante uitgangspositie voor de return:

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1117737676281647105

Prachtig: Barça toont haar DNA in opbouw naar doelpunt op Old Trafford

UEFA stelt Duitse toparbiter aan voor Barcelona-Manchester United