in ,

Voorbeschouwing: Barcelona gaat tegen Levante op zoek naar eerherstel

FC Barcelona gaat zondagavond tegen Levante op zoek naar eerherstel. Niet alleen om de wanprestatie tegen Valencia van zich af te spelen, maar ook om de nederlaag die de ploeg eerder dit seizoen leed tegen Levante recht te zetten. De derde competitiewedstrijd van Quique Setién wordt wederom een examen voor de leermeester.

Opnieuw puntenverlies kan FC Barcelona zich niet veroorloven. De Catalanen hadden zich zonder twijfel een andere start van 2020 voorgesteld. In de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar kwam de ploeg niet verder dan een 2-2 gelijkspel op bezoek bij hekkensluiter Espanyol. In de strijd om de Spaanse Supercup werd in de halve finale verloren van Atlético Madrid en afgelopen zaterdag leed ze haar vierde competitienederlaag van dit seizoen. Valencia was met 2-0 te sterk voor een onthutsend zwak Barcelona.

Twee pijnlijke nederlagen in Valencia

Zondagavond moet er ten koste van alles gewonnen worden van Levante, maar dan moet er wel uit een ander vaatje getapt worden. In november was de club uit Valencia namelijk nog met 3-1 te sterk voor Barcelona. De Catalanen kwamen dankzij een benutte strafschop van Lionel Messi nog op een 0-1 voorsprong, maar in de tweede helft ging het volledig mis. Binnen tien minuten poetste Levante de nederlaag weg en leidde de thuisploeg met 3-1.

De nederlaag op bezoek bij Levante was al weer de derde van het seizoen. Afgelopen zaterdag volgde een nieuwe dreun. Door de kansloze nederlaag op bezoek bij Valencia moest Barcelona de koppositie afstaan aan Real Madrid. De rivaal boekte een – moeizame – 0-1 overwinning op Valladolid. De achterstand op de Madrilenen bedraagt drie punten.

Slecht begin van 2020

Levante is met 26 punten uit 21 wedstrijden de huidige nummer dertien van Spanje. Ook het elftal van Francisco López Fernández is niet goed uit de winterstop gekomen. Van de eerste vijf wedstrijden na de jaarwisseling werden er maar liefst vier verloren. Het wist alleen te winnen van Real Jaén in de Copa del Rey. Real Jaén komt uit in de Segunda División A, maar werd pas na strafschoppen verslagen. Het zegt veel over de vorm waarin Levante verkeert. In de vorige speelronde ging de ploeg met 2-0 onderuit op bezoek bij Osasuna.

Voor de laatste driepunter in de competitie moeten we terug naar 22 december 2019. In haar laatste wedstrijd voor de winterstop was Levante met 3-1 te sterk voor Celta. Barcelona zal echter op haar hoede moeten zijn voor Roger Martí. De aanvaller is de blikvanger bij Levante. Hij scoorde tot dusverre negen keer in 20 competitiewedstrijden.

Historie

Het spel is onder Setién nog niet veel beter dan onder Ernesto Valverde, maar Barcelona kan voldoende hoop putten uit de recente thuiswedstrijden tegen Levante. Sterker nog, de Catalanen verspeelden in Camp Nou nog nooit punten tegen de ’tweede’ club uit Valencia. Beide ploegen troffen elkaar zestien keer in Barcelona. Dertien keer in competitieverband, drie keer in de Copa del Rey.

Vorig seizoen verzekerde Barcelona zich van het kampioenschap door Levante met 1-0 te verslaan. Een doelpunt van Lionel Messi was voldoende om de overwinning en het kampioenschap over de streep te trekken. Voor de grootste overwinning op Levante moeten we terug naar 18 augustus 2013. In de eerste speelronde waren de Catalanen met maar liefst 7-0 te sterk. Ruststand: 6-0. Alexis Sánchez, Messi (twee keer), Dani Alves, Pedro (twee keer) en Xavi verzorgden de Catalaanse productie. Neymar maakte in die wedstrijd zijn competitiedebuut voor Barcelona.

De eerste thuisoverwinning op Levante dateert van het seizoen 1963/1964. Barcelona was destijds met 6-2 te sterk. Pereda was met twee doelpunten de grote man aan Catalaanse zijde.

De wedstrijd FC Barcelona-Levante in speelronde 22 begint morgenavond om 21:00 uur. Adrián Cordero Vega heeft de leiding.

Fernandez FC Barcelona

Barcelona slaat opnieuw toe: Matheus Fernandes in de zomer naar Camp Nou

Barcelona zonder Vidal, maar met Puig en Collado tegen Levante