BarçaSource
Meer dan alleen nieuws over FC Barcelona

‘ONT gaat onderzoek doen naar ‘illegaal’ verkregen lever Abidal’

Sandro Rosell, de voormalig voorzitter van FC Barcelona, is opnieuw betrokken bij een groot schandaal in Spanje. Rosell zou in 2012 via de zwarte markt een lever voor Éric Abidal hebben gekocht, zo weet El Confidencial woensdag te melden. De Guardia Civil zou telefoongesprekken hebben onderschept waarin de voormalig preses van de Catalanen dat toegeeft. Rosell zit momenteel nog in de gevangenis. Hij wordt al enkele maanden verdacht van witwassen.

Bij Abidal werd in 2011 een levertumor geconstateerd, waar hij in eerste instantie aan geopereerd werd. Abidal keerde na lang revalideren terug in de selectie van Barcelona, maar moest in 2012 alsnog een levertransplantatie ondergaan. De club maakte bekend dat Gerard, een neef van Abidal, de lever gedoneerd had. De club gaf verder, uit respect, geen tekst en uitleg over de lever.

De Spaanse krant is van mening dat Rosell het verhaal in scene heeft gezet. Het vertrek van Abidal in 2013 bij Barcelona heeft ervoor gezorgd dat het verhaal nu naar boven komt. Rosell zou destijds woedend zijn geweest over het feit dat Abidal Rosell de schuld gaf van zijn vertrek bij de Catalaanse club. El Confidencial heeft de transcripten van die telefoongesprekken openbaar gemaakt.

Abidal gaf in 2013 een interview in de Spaanse sportkrant Sport en gaf daarin aan dat Rosell één van de belangrijkste factoren voor zijn vertrek was bij Barcelona. “Laten we wel wezen, het is niet te begrijpen Sandro, hij gaat tegen ons in. We hebben een illegale lever voor hem gekocht”, aldus de onbekende persoon. Rosell antwoordt daarop met ‘uhm’. De onbekende persoon vervolgt: “En we verkochten het alsof het van zijn neef was, van zijn neef! We betaalden twee jaar van zijn contract, de jaren die nog overgebleven waren.” Rosell antwoordt hierop drie keer met ‘ja’.

FC Barcelona ontkent woensdagmiddag de frauduleuze praktijken van Rosell en geeft aan dat Abidal zijn lever via de officiële weg heeft ontvangen. De Nationale Transplantatie Organisatie (ONT) heeft een intern onderzoek gestart in samenwerking met de OCATT (Catalaanse Transplantatie Organisatie) en de Ziekenhuiskliniek van Barcelona vóór “de ernst van de gemelde feiten van vermeende onregelmatigheden bij de transplantatie aan Éric Abidal.

FC Barcelona Voetbal Kleding Officiële FC Barcelona kleding vind je op Voetbalshop.nl!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.