Nederland met Cillessen en De Jong overtuigend begonnen aan kwalificatie

Het Nederlands elftal was de afgelopen twee eindtoernooien telkens niet van de partij, mede door een dramatische start in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 en het WK van 2018 in respectievelijk Frankrijk en Rusland. Aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2020 is Nederland wél goed begonnen. De ploeg van Jasper Cillessen en Frenkie de Jong gaf bondscoach Ronald Koeman een mooi cadeau met een overwinning op Wit-Rusland: 2-0.

Het was een aantal weken geleden nog maar de vraag of Jasper Cillessen onder lat zou kunnen staan bij het Nederlands elftal. De eerste doelman, bij Barcelona moet hij Marc-André Ter Stegen voor zich dulden, raakte namelijk ernstig geblesseerd op de training. Cillessen herstelde echter sneller dan verwacht en zodoende werd hij al snel fit genoeg bevonden voor de interlandperiode. Frenkie de Jong, de nieuwe parel die Barcelona afgelopen winter wist te strikken, was tot donderdag nog een klein twijfelgeval. De middenvelder van Ajax kampte namelijk met vermoeidheid, maar ook hij verscheen ‘gewoon’ aan de aftrap tegen de Wit-Russen.

De Memphis-show

Memphis Depay was donderdagavond de grote uitblinker. De aanvaller, die in de twee achtste finalewedstrijden tegen Barcelona geen moment wist te overtuigen, kon na slechts vijftig seconden al juichen. De defensie van Wit-Rusland ging gigantisch in de fout. Memphis profiteerde van een veel te korte terugspeelbal, omzeilde de doelman en prikte de bal op fraaie manier in het net. Nederland had de swing te pakken en noteerde na twintig minuten de 2-0. Een voorzet van Dumfries werd door Memphis op zeer fraaie manier verlengd, waardoor Wijnaldum er alleen nog maar tegenaan hoefde te lopen.

Nederland nam, met het oog op de kraker tegen Duitsland van komende zondag, heel wat gas terug na het tweede doelpunt. Het was daarom ook even wachten op de 3-0. Die viel uiteindelijk niet heel lang na de pauze. Memphis mocht aanleggen vanaf de strafschopstip en dat deed hij overtuigend. Met zijn tweede doelpunt van de avond was het laatste sprankje hoop bij de Wit-Russen vervlogen. Nederland, dat de laatste twintig minuten met tien man verder moest na het uitvallen van Kenny Tete, kwam via Virgil van Dijk nog op 4-0.

Cillessen en De Jong maakten beide de negentig minuten vol. Met de 4-0 overwinning op Wit-Rusland kent het Nederlands elftal een uitstekende start in de kwalificatiereeks en een goede generale repetitie voor de wedstrijd tegen Duitsland. De wedstrijd Nederland-Duitsland begint zondagavond om 20:45 uur.