in

WINWIN

Lionel Messi: ‘Ik ben geen typische doelpuntenmaker’

Lionel Messi, Arthur Melo, Sergio Busquets

Woensdag was Lionel Messi wederom van onschatbare waarde voor FC Barcelona. Met een doelpunt en een assist bezorgde hij zijn ploeg een zwaarbevochten overwinning op Slavia Praag in de Champions League. De Argentijn ging van de week in gesprek met TyC Sports, een Argentijns sportkanaal. Daarin liet hij onder meer weten dat zijn ‘spel’ is veranderd. “Ik wacht op het moment dat ik de wedstrijd naar me toe kan trekken.”

Als topscorer aller tijden van FC Barcelona en het Argentijnse elftal is Lionel Messi uiteraard een van de meest befaamde doelpuntenmakers in de geschiedenis van het voetbal. De echte kenner zal hem echter herinneren als veel meer dan een doelpuntenmachine. Zo zou de Argentijn zichzelf ook niet omschrijven, liet hij weten in een interview met Tyc Sports. “Ik vind mezelf nog steeds geen typische doelpuntenmaker. Ik laat me graag terugzakken om me aanspeelbaar te maken en kansen te creëren. Natuurlijk arriveer ik ook graag in het zestienmetergebied om doelpunten te maken, maar ik leef niet voor het doel. Ik wil zoveel mogelijk aan de bal zijn. Dat vind ik het leukst. Als dat niet meer het geval is, stop ik ermee.”

‘Weten wanneer en waar ik deel moet nemen aan het spel. Stap voor stap ben ik me daar meer bewust van geworden.’

Lionel Messi

Roofdier

De Argentijn heeft zijn spel de afgelopen jaren zien veranderen. In juni blies hij 32 kaarsjes uit. Ook voor de beste voetballer aller tijden beginnen de jaren te tellen. Negentig minuten lang de boel afjagen en betrokken zijn bij het spel zit er dan ook niet meer wekelijks in. “De laatste tijd denk ik meer na over de wedstrijd en wacht ik op de momenten dat ik de wedstrijd naar me toe kan trekken. Weten wanneer en waar ik deel moet nemen aan het spel. Stap voor stap ben ik me daar meer bewust van geworden.”

Op de bank beginnen

Het huidige seizoen begon voor Messi allesbehalve voortvarend. Op de eerste training na zijn vakantie moest de aanvoerder noodgedwongen het veld verlaten met een blessure. Hij moest een streep zetten door de trip naar de Verenigde Staten en ook de eerste competitiewedstrijden gingen aan zijn neus voorbij. Op de eerste speeldag van de Champions League, op bezoek bij Borussia Dortmund, maakte hij als invaller zijn rentree. Even leek hij ‘gewoon’ te starten, maar: “Ik hou er niet van om gewisseld te worden en begin dan ook veel liever op de bank.”

“Ik maak liever minder minuten als invaller dan dat ik gewisseld word. De beslissingen vallen vaak in het laatste deel van de wedstrijd. Doordat de tegenstanders vermoeid raken, ontstaan er tegen het einde van de wedstrijd veel meer ruimtes om te voetballen.”

‘Barcelona gaat middenvelder in januari verhuren’

Achter de schermen bij La Masia