in

Franse ster was ’te duur’ voor Barcelona: ”Dat konden wij niet betalen”

Woensdagavond staat de eerste van de twee kwartfinalewedstrijden tegen Manchester United op het programma. Barcelona en Manchester United troffen elkaar twee keer eerder het afgelopen decennia. Beide keren in de finale. Zowel in 2009 als in 2011 waren de Catalanen te sterk. Woensdag is Old Trafford het strijdtoneel voor de eerste kwartfinale. Daarin treft Barcelona onder meer Paul Pogba, de Franse ster die tot een aantal seizoenen geleden nog in de nadrukkelijke belangstelling stond van Barça.

Paul Pogba kent een opvallende carrière tot nu toe. De Frans voetballer van Guineese afkomst belande in 2009 in de jeugdopleiding van Manchester United. Op jonge leeftijd werd al vrij snel duidelijk dat de boomlange middenvelder zou uitgroeien tot een absolute topspeler. Gek genoeg kende hij zijn echte doorbraak niet in het shirt van de Engelse grootmacht. Pogba vertrok dankzij een gebrek aan speeltijd in 2012 naar Juventus, waar hij zijn grote belofte wist in te lossen. Vier jaar later keerde hij terug op Old Trafford. Met de transfer was een bedrag van 105 miljoen euro gemoeid, waardoor hij op dat moment in een klap de duurste voetballer aller tijden werd.

Vergaande interesse, maar geen transfer

Het waanzinnige bedrag dat United op tafel legde was de reden dat Barcelona destijds afhaakte in de strijd om Pogba zijn handtekening. Dat legt Josep Maria Bartomeu uit in gesprek met ESPN. “In de zomer van 2015, toen Pogba nog in Turijn speelde, vertelden wij aan Juventus dat wij geïnteresseerd zouden zijn als de club zou besluiten hem te verkopen.’’ In de zomer van 2016, toen een vertrek van Pogba bespreekbaar werd, werd al snel duidelijk dat hij niet naar Barcelona zou verkassen. “Juventus maakte bekend hoeveel wij voor hem hadden moeten betalen. Op dat moment konden wij niet aan dat bedrag voldoen.’’

Ook de Spaanse media wisten het zeker: Pogba moest en zou de nieuwe ster van Barcelona worden. Tot een transfer kwam het echter niet.

Pogba, die afgelopen zomer wereldkampioen werd met Frankrijk, is uitgegroeid tot de beste speler van Manchester United en een van de beste middenvelders ter wereld. Het is dan ook niet gek dat zijn naam vaak in verband wordt gebracht met clubs als Barcelona en Real Madrid. “Hij heeft van United een beter team gemaakt omdat hij een van de beste ter wereld is op het moment’’, zegt Bartomeu. “Maar ik praat liever niet over spelers van andere clubs omdat ik zeker weet dat ook wij spelers hebben die andere teams beter maken.’’

Dembélé nog niet fit, maar wel bij wedstrijdselectie Barcelona

Piqué, de sterkhouder van Barcelona, maar niet van Manchester United