in

France Football: oud-Barcelona trainer Michels beste aller tijden

In de maanden dat de zon weer lijkt te schijnen voor het Nederlandse voetbal, getuige de successen van het Nederlands elftal in de Nations League en die van Ajax in de Champions League, worden Nederland en voornamelijk Rinus Michels door notabene Frankrijk in het zonnetje gezet. De oud-trainer van onder meer FC Barcelona is door France Football verkozen tot beste voetbaltrainer aller tijden. Eerder werd de in 2005 overleden Michels al verkozen tot beste trainer van de twintigste eeuw en van na de Tweede Wereldoorlog.

Het Franse voetbaltijdschrift heeft op basis van het palmares, de nalatenschap, de persoonlijkheid en de duur/impact van de carriere een top-50 samengesteld van de beste trainers in de historie van het voetbal. Rinus Michels is niet de enige oud-trainer van FC Barcelona die een nominatie heeft gekregen van France Football. De top-5 wordt gecompleteerd door Alex Ferguson, Arrigo Sachhi, Johan Cruijff en Pep Guardiola. Cruijff en Guardiola vierden in hun periode als hoofdtrainer van Barcelona vele successen. Cruijff was natuurlijk trainer van het ‘Dreamteam’. Guardiola won in zijn eerste seizoen direct de treble.

Pep Guardiola (uiterst links) en Johan Cruijff (derde van links) vinden zich in de top-50 van France Football terug op respectievelijk plek 4 en 5.

Totaalvoetbal

Rinus Michels heeft de eerste plek onder meer te danken aan de ontwikkeling van het totaalvoetbal. Met dank aan zijn filosofie, die de ogen van vele trainers opende, vierde Michels veel successen als trainer. In zijn periode als trainer van Ajax veroverde hij maar liefst vier kampioenschappen en de Europa Cup I, de voorganger van de Champions League. In 1974 leidde hij het Nederlands elftal naar de WK-finale, die werd verloren van West-Duitsland. Veertien jaar later had hij wel succes als bondscoach. Onder zijn leiding werd Nederland Europees kampioen in 1988.

Michels vertrok in 1971 naar Barcelona, waar hij een aantal jaar later de beschikking kreeg over Johan Cruijff. Onder zijn leiding werden de Catalanen in 1974 kampioen van Spanje. In 1976 begon Michels aan zijn tweede periode als trainer van Barcelona. In 1978 won hij de Spaanse beker.

Wolverhampton geeft Barcelona alvast het goede voorbeeld

Samenvatting | Femení winnen topper in volgepakt Wanda Metropolitano