in

‘FC Barcelona gooit structuur La Masia volledig om’

FC Barcelona behaalde de afgelopen twintig jaar grote successen. De club groeide uit tot één van de meest invloedrijke sportverenigingen van de wereld. Dat had de club vooral te danken aan een geweldige jeugdopleiding, waar onder meer Xavi, Pique, Puyol en Iniesta uit voortkwamen. Het spel van de Catalanen was uniek en ging de hele wereld over. Maar het feit is dat er sinds 2013 geen enkel talent uit La Masia een basisplaats heeft veroverd in het eerste elftal. Een zorgwekkende situatie voor de fans en vooral voor de toekomst van de club. Maar aan dat probleem gaat FC Barcelona de komende tijd iets doen.

Na de komst van Sergi Roberto in 2013 heeft La Masia geen enkel talent kunnen leveren aan het eerste elftal. Talenten als Riqui Puig en Carles Aleña timmeren inmiddels aan de weg, maar voor de geroemde opleiding is dat veel te weinig. Talenten als Marc Bartra, Grimaldo en Marc Muniesa wisten geen basisplaats te veroveren bij Barcelona en andere talenten uit de jeugdopleiding vertrokken zelfs voordat ze de overstap naar de A-selectie zouden maken naar andere clubs in Europa.

Bartomeu lijkt overtuigd

FC Barcelona voorzitter Josep Bartomeu lijkt inmiddels te beseffen dat de situatie zorgelijk is voor La Masia. De voorzitter van de club heeft in de afgelopen dagen dan ook direct maatregelen genomen. Daarvan konden we al zien dat meerdere trainers van de jeugdopleiding geen nieuw contract kregen en dat Jordi Mestre, vicevoorzitter van FC Barcelona, na onenigheid over de jeugdopleiding het veld moest ruimen.

Bartomeu vroeg Xavi Vilajoana, bestuurslid van Barcelona, om advies. Vilajoana is bij Barcelona verantwoordelijk voor La Masia en is aanhanger van de methodiek van Laureano Ruiz. Vilajoana adviseerde Bartomeu om die structuur terug te brengen naar Barcelona. Maar wie is Laureano Ruiz?

Laureano Ruiz?

Laureano Ruiz speelde van 1956 tot 1962 bij Racing Santander en van 1962-1966 speelde Ruiz voor Gimnástica de Torrelavega. Geen indrukwekkende carrière als speler, maar als trainer werd Ruiz enorm belangrijk voor FC Barcelona, waar hij in 1972 terecht kwam als trainer van de Juvenil A. Met die ploeg won hij vier keer op rij de Copa del Rey, maar het ging vooral om de manier waarop. Ruiz zorgde voor nieuwe inzichten binnen de club door de aandacht te verleggen van fysiek naar techniek bij de spelers, een visie die later door Johan Cruijff verder zou worden uitgebouwd. Je kunt dus zeggen dat Laureano Ruiz de grondlegger is van het succesvolle Barça-DNA.

Ik heb de Barça-methodiek uitgevonden, Cruijff en Pep hebben het gekopieerd.

Laureano Ruiz

Grote veranderingen

De Spaanse media weet inmiddels dat Jordi Roura, voorheen directeur La Masia, wordt gepromoveerd naar Barcelona B. De voormalig assistent-trainer van Tito Vilanova neemt het stokje over van José Maria Bakero en Guillermo Amor. Voor hen is nog geen nieuwe positie binnen de club gevonden. Aureli Altimira, assistent van Jordi Roura, krijgt waarschijnlijk de leiding over de lagere elftallen.

De Spaanse media verwacht in de komende weken dat ook Pep Segura wordt ontslagen bij de club. Segura is momenteel directeur technische zaken en was voorheen verantwoordelijk voor La Masia. Segura wilde de jeugdopleiding onderdeel maken van ‘het professionele voetbal’, iets dat Jordi Mestre ook voor ogen had. Die gedachte wordt inmiddels niet meer gesteund. De club wil daarom de structuur terugbrengen naar de tijd voordat Pep Segura de leiding over La Masia had.

Oude structuur

Om de oude structuur terug te brengen heeft Barcelona Paco Seruil•lo aangesteld als hoofd methodiek. Seruil•lo is van huis uit atleet en bewegingswetenschapper, maar werd in 1993 door Johan Cruijff bij de selectie van Barcelona gehaald als hoofd van de fysieke coaches. Seruil•lo gaat in zijn nieuwe functie, met zijn zeven assistenten, waken over de methodiek van Laureano Ruiz.

Seruil•lo moet ervoor zorgen dat de coaches van Barcelona weer een educatieve rol binnen de club krijgen in plaats van een rol als manager. Daarnaast gaat Barcelona de coaches, volgens de methodiek van Ruiz, intern opleiden en zullen er niet tot nauwelijks coaches meer van buitenaf worden aangetrokken voor de jeugd. De club gaat coaches van de FCB Escola, die wereldwijd actief zijn, daarvoor opleiden.

Afgelopen week haalde FC Barcelona Victor Valdes ook al terug bij de club als nieuwe trainer van de Juvenil A. Carles Martinez, die een Espanyol verleden heeft, kreeg geen nieuw contract bij Barcelona. De enige trainer die komend seizoen niet afkomstig is van Barcelona is Mario Garcia, die de leiding krijgt over Benjamin B. Garcia wordt gezien als één van de grootste Catalaanse trainerstalenten en werd bij de Infantil B van Damm ongeslagen kampioen. Ook won hij meerdere Europese toernooien dit seizoen, waarin hij veel topclubs versloeg.

Kluivert

Tot slot werd deze week de naam van Patrick Kluivert genoemd bij FC Barcelona. De voormalig aanvaller van de club wordt gepolst voor de functie als hoofd jeugdopleiding, die na de promotie van Roura vrijkomt. Pep Segura, die de afgelopen jaren de jeugdopleiding op de kop zette, wordt volgens de Spaanse media in de komende weken de laan uitgestuurd. Kluivert zal dan als hoofd jeugdopleiding direct in contact staat met het bestuur. Ook Technisch manager Eric Abidal zou dan meer zeggenschap krijgen in zijn functie.

Iniesta Vissel Kobe

Iniesta: ”Het zal raar zijn om tegen Alba en Busquets te spelen”

Ivan Rakitic FC Barcelona

Rakitic: ”Ik ben de geruchten inmiddels gewend”