in

LoveLove OMGOMG

Deze talenten moeten in de voetsporen treden van Fati

Het opleidingscentrum van Barcelona, La Masia, had het de afgelopen jaren niet gemakkelijk onder het Bartomeu-bestuur. Te vaak koos de preses voor het aantrekken van dure spelers die niet in het befaamde tiki-takaspelysteem van Barcelona pasten. Daardoor kregen jonge talenten uit eigen kweek te weinig kansen om hun kwaliteiten te tonen in de hoofdmacht. Met de stormachtige ontwikkeling van de 17-jarige Ansu Fati lijkt hier echter verandering in te komen en hoopt de club opnieuw gouden tijden te beleven waarbij de jongens uit de eigen opleiding kunnen uitgroeien tot clubiconen. Hieronder volgt dan ook een overzicht van de grootste La Masia-talenten die, volgens GOAL, in de (nabije) toekomst wel eens op deur van de A-ploeg zouden kunnen kloppen.

Iliax Moriba: de reïncarnatie van Pogba

Een naam uit de kweekvijver van La Masia waar menig Barça-fan zeker al van gehoord heeft, is die van de 17-jarige Iliax Moriba. De in Guinee geboren middenvelder werd in 2010 weggeplukt bij stadsgenoot Espanyol en is momenteel een zekerheid in het B-elftal van de Catalaanse club, dat uitkomt op het derde niveau van Spanje.

Mede door zijn gedeelde roots, uitstekende passing en fysieke vermogen wordt Moriba door de kenners vaak vergeleken met Paul Pogba. De tiener zag zijn uitstekende en veelbelovende twee seizoenen geleden beloond worden met een opgewaardeerd contract. Hij strijkt inmiddels een jaarsalaris van twee miljoen euro op. Mocht een club hem willen overnemen van Barcelona, moet het diep in de buidel tasten. De Catalanen namen een ontsnappingsclausule van honderd miljoen euro op in zijn contract. Mocht Moriba zich zo sterk blijven ontwikkelen, is hij dat bedrag over een aantal jaren dubbel en dwars waard. Al hopen wij natuurlijk dat hij ‘gewoon’ voor Barça blijft spelen…

Dit seizoen kreeg de jongeling al de kans om mee te trainen met de selectie van Koeman. Velen hebben er goede hoop in dat Moriba in de toekomst kan uitgroeien tot een absolute sterkhouder in de hoofdmacht.

Alejandro Balde: van spits naar linksachter

De in 2003 geboren Alejandro Balde was oorspronkelijk een aanvaller, maar werd door zijn jeugdcoaches omgevormd tot linksachter waardoor hij de potentiële opvolger van Jordi Alba is. Door zijn verleden als aanvaller heeft de jonge linksback een enorme aanvalsdrift en kan hij in combinatie met zijn snelheid een dodelijke linkervleugel vormen met Ansu Fati.

De momenteel beste generatie jeugdspelers in La Masia zijn echter de jongelingen uit het geboortejaar 2004, waarvan vele La Masia-volgers vermoeden dat ze het succes van de club voor jaren kunnen bepalen als ze zich zo goed blijven ontwikkelen.

Ilias Akhomach: de Marokkaanse Messi

De blikvanger van de 2004 generatie is Ilias Akhomach. Deze jongen staat op 16-jarige leeftijd al bij dicht een debuut in het B-elftal en wordt omwille van zijn sterke linkerbeen en aanvallende polyvalentie vergeleken met Lionel Messi. Dat wil echter nog niets zeggen. De vergelijking met Messi is tegenwoordig snel gemaakt. Uiteindelijk bezwijken veel jonge spelers onder die druk. Aan de Marokkaan om te bewijzen dat hij één van de uitzonderingen is op die regel. De technisch begaafde vleugelspeler is ook in staat om net als het Barça-icoon het tempo te bepalen. Daarnaast weet hij met sublieme steekpassen zijn ploegmaats vrij te spelen. Het moge duidelijk zijn dat hij wat kan met een bal.

Pablo Paez ‘Gavi’: de nieuwe Iniesta

De jeugdspeler die kenners de grootste toekomst voorspellen is de uit Real Betis geplukte spelmaker Pablo Paez, beter gekend als “Gavi”. Deze 16-jarige wordt omwille van zijn speelstijl vergeleken met de legendarische Iniesta en heeft reeds bewezen dat hij op verschillende middenveldposities uit de voeten kan. Hij vormt sinds zijn komst het middenveld met Aleix Garido, de natuurlijke leider van de ploegen, en Adria Capdevila of Biel Vicens die beiden ‘de Sergio Busquets-rol’ vervullen.

Ook in de defensie van deze jeugdploeg loopt er veel talent rond. Neem Diego Almedia, de zeventienjarige jeugdinternational van Spanje. Almeida staat te boeken als groot talent. Hij is weliswaar nog jong, maar ook hij hoopt over niet al te lange tijd zijn debuut te maken in de hoofdmacht. Ook Angel Alacron staat te boek als groot talent. De spits weet het net makkelijk te vinden. Het is aan hem om te bewijzen dat ook spitsen uit de eigen jeugdopleiding een kans hebben op slagen in Camp Nou. De afgelopen jaren wil er maar geen centrumspits doorbreken. Begin dit jaar nam FC Barcelona nog afscheid van Abel Ruiz. Hij vertrok op huurbasis naar het Portugese Braga, alvorens hij definitief de deur in Barcelona achter zich dicht trok.

De tijd zal uitmaken of deze jongeren in staat zijn om uit te groeien tot Blaugrana-iconen. Er zijn in ieder geval signalen dat La Masía nog steeds overloopt van talentvolle spelertjes. Die doen ons fans toch stiekem dromen van Barcelona opnieuw het beste team ter wereld te maken.

Araújo, verdediger van FC Barcelona

Araujo loopt hamstringblessure op tijdens Juve-Barça

Barça met 21 man naar het Baskenland; Puig grote afwezige