in , ,

CryCry

Defensieve zorgen voor Valverde in aanloop naar kraker tegen Sevilla

FC Barcelona ontvangt woensdag weliswaar eerst nog Inter Milan in de groepsfase van de Champions League, maar het zal geen geheim zijn dat Ernesto Valverde stiekem al vooruit kijkt naar volgend weekend. Op de achtste speeldag in Spanje komt Sevilla namelijk op bezoek in Camp Nou. De ploeg uit Andalucië heeft zich de afgelopen seizoenen bewezen als geduchte tegenstander. Valverde zal dan ook op zijn hoede zijn. Zeker nu de defensieve zorgen toenemen.

FC Barcelona had afgelopen zomer maar al te graag Matthijs de Ligt toegevoegd aan de selectie. De 19-jarige verdediger, die op dat moment nog uitkwam voor Ajax, zag een overstap naar Spanje ook wel zitten. Barcelona leek op poleposition zit te zitten, maar zag De Ligt uiteindelijk toch naar Juventus vertrekken. Een grote teleurstelling voor de Catalanen, maar de weken die daarop volgden lieten merken dat de komst van een centrale verdediger niet tot de prioriteiten behoorde. Opvallend, aangezien Valverde op dat moment slechts vier centrale verdedigers tot zijn beschikking had: Gerard Piqué, Clément Lenglet, Samuel Umtiti en Jean-Clair Todibo. Er kwam in de slotweken van de transfermarkt geen centrale, maar een extra vleugelverdediger bij.

Pechvogel Umtiti

Met alle gevolgen van dien. Gerard Piqué en Clément Lenglet zijn, evenals vorig seizoen, niet weg te denken uit het hart van de defensie. Zo zeker als de twee vorig seizoen waren, zo onzeker zijn ze de eerste weken van dit nog prille seizoen. De wederopstanding van Lenglet was opvallend en bewonderend. Hij speelde namelijk niet zomaar iemand uit de basiself. Samuel Umtiti, de Franse wereldkampioen, was zijn plekje binnen de kortste keren kwijt. Nu moet daarbij wel worden gezegd dat hij enorm werd geplaagd door blessures. Ook dit seizoen is Umtiti allesbehalve blessurevrij. Hij staat al een tijdje buitenspel en de verwachting is dat dat de komende weken nog wel zo blijft. Door de blessures bij zijn concurrent lijkt er wat nonchalance te zijn ingeslopen bij Lenglet, resulterend in een oliedomme rode kaart tegen Getafe.

Todibo: durft Valverde het aan met de jonge Fransman?

Van vier centrale verdedigers naar twee. Zaterdag, in de uitwedstrijd tegen Getafe, moest Jean-Clair Todibo in de slotfase noodzakelijk opdraven.Iin de hiërarchie de vierde centrale verdediger in de selectie. Vorig seizoen maakte de jonge Fransman sporadisch deel uit van de wedstrijdselectie. Afgelopen transferperiode werd hij zelfs nog in verband gebracht met een overstap naar Paris-Saint Germain. Nu staat de onervaren Todibo, door het ontbreken van Lenglet, voor zijn eerste basisplaats dit seizoen.

https://twitter.com/BarcaTimes/status/1178255536606842883?s=20

Overigens is Todibo niet de enige optie voor Valverde. Alhoewel hij is gehaald als middenvelder en die positie ook zijn voorkeur heeft, zou Frenkie de Jong indien nodig ook als centrale verdediger uit de voeten kunnen. De Nederlander maakte namelijk niet als middenvelder zijn doorbraak in het shirt van Ajax, maar als verdediger. ‘Libero’. Toch zal menig supporter van Ajax niet positief terugkijken op de verdediger De Jong. Vorig seizoen begonnen de Amsterdammers op bezoek bij PSV met De Jong in het hart van de defensie. Mark van Bommel anticipeerde daarop door de lange bal te hanteren op Luuk de Jong. De opportunistische speelwijze van PSV resulteerde in een 3-0 overwinning. Luuk de Jong, volgende week als speler van Sevilla tegenover Frenkie, was met een doelpunt een van de uitblinkers.

What do you think?

Written by Thijs Meijaard

Thijs is de dichter van BarcaSource.nl. Interviews, analyses of uitgebreide verslagen, Thijs draait zijn hand er niet voor om.

Samenvatting | Getafe – FC Barcelona (0-2)

Alex Collado Barcelona B

Collado scoort geweldig doelpunt voor Barcelona B