in

De Jong op zijn plek: ‘Ik speel bij de club waar ik als kind van droomde’

Frenkie de Jong maakte afgelopen zomer de overstap naar FC Barcelona. De Nederlander had veel verwachtingen van zijn eerste seizoen in Spanje. Maar dat hij op in de zomer nog competitievoetbal zou moeten spelen, had hij natuurlijk geen moment verwacht. Desalniettemin is de middenvelder blij dat hij weer mag voetballen.

De Jong stond zondag BBC Radio 5 te woord. In gesprek met de Britse radiozender kijkt hij terug op de afgelopen weken. ‘We wilden elkaar allemaal heel graag zien en trainen.’ Dat doen de Catalanen weer een maand. ‘Het moeilijkste was dat we in een kleine groepen moesten trainen. De beperkingen waren nodig, maar het maakte het moeilijk.’

De middenvelder is tevreden over hoe de selectie uit de voetballoze periode is gekomen. ‘De sfeer is goed. De trainingen zijn erg intens, ik denk nog wel meer dan voorheen.’

Verbeteren

Toen De Jong Ajax verruilde voor Barcelona, was het nog maar de vraag of hij direct in aanmerking kwam voor een basisplaats. Met 26 competitiewedstrijden, waarvan slechts drie als invaller, mag hij natuurlijk niet ontevreden zijn. Zijn spel kan nog wel beter, vindt hij zelf. ‘Ik kan beter, maar het gaat goed en ik ben erg blij met het team en alles in het algemeen.’

In Barcelona zijn ze er nog niet helemaal over uit wat nou zijn beste positie is. ‘Ik kan op meerdere posities uit de voeten. Ik voel me overal op het middenveld comfortabel.’

De Jong: ‘Het moeilijkste was dat we in kleine groepen moesten trainen.’

Wennen

In navolging van La Liga is de Bundesliga de tweede Europese topcompetitie die de draad weer oppakt. ‘Ik heb een aantal wedstrijden gezien en ik denk dat de spelers niet zijn veranderd, maar de sfeer wel. Het is wennen zonder publiek, maar persoonlijk ben ik erg blij dat ik weer naar voetbal kan kijken.’

Droomclub

Spijt heeft hij zeker niet van zijn overgang naar Barcelona. ‘Ik ben heel erg blij om hier te zijn. Als kind droomde ik al van een loopbaan als speler van Barça. Het is altijd al mijn favoriete buitenlandse club geweest. Toen ze hun interesse kenbaar maakten, werd het voor mij makkelijker om mijn jawoord te geven.’

https://twitter.com/DeJongFrenkie21/status/1269529233379991552?s=20
FC Barcelona

Wordt de Champions League hervat? ‘Lissabon mag eindfase organiseren’

Ansu Fati first goal

‘Barça veegt absurd hoge aanbieding voor Fati van tafel’