in ,

Catalaan en Culé Félix Sánchez verovert Aziatisch voetbal

Velen van jullie hebben zich waarschijnlijk geen moment met het toernooi beziggehouden. Daar was ook geen reden toe, want geen enkele speler vertegenwoordigde FC Barcelona op de Azië Cup, die de afgelopen weken plaatsvond in de Verenigde Arabische Emiraten. Toch had het toernooi wel degelijk een Catalaans tintje. Félix Sánchez, bondscoach van het Qatarese elftal, heeft namelijk een verleden als jeugdtrainer van Barcelona. De Catalaan won met zijn elftal het toernooi door in de finale Japan met 1-3 te verslaan.

Félix Sánchez werd in de zomer van 2017 aangesteld als bondscoach van het Qatarese elftal. Ruim anderhalf jaar later boekt hij dus zijn eerste succes met het land dat het WK van 2022 organiseert. Sánchez verliet Barcelona in 2006, waar hij gedurende een periode van tien jaar deel uitmaakte van de opleiding van de Catalaanse topclub. Eerst als technicus aan de FC Barcelona School, vervolgens aan de basis. In zijn periode als jeugdtrainer werkte Sánchez samen met spelers als Sergi Roberto, Marc Muniesa, Gerard Deulofeu en Martin Montoya. Allen maakten door Sánchez kennis met het ‘Barça-DNA’.

In 2006 verliet Sánchez Barcelona voor Qatar, waar hij ging werken voor de Aspire Academy. In 2012 werd hij aangesteld als trainer van het onder-19 elftal van Qatar. Hij nam in de jaren daarna ook de onder-20 en -23 onder zijn hoede, alvorens hij in de zomer van 2017 werd aangesteld als bondscoach van het nationale elftal.

Het ‘Barça-DNA’, ook op de Azië Cup

Ondanks het feit dat het voetbal in Qatar wordt geleid door een totaal andere filosofie dan in Barcelona, heeft Sánchez de Barça-filosofie nooit losgelaten. Sterker nog, hij heeft zijn elftallen laten voetballen op de manier waarop Barça groot is geworden. Qatar maakte veel indruk op de Azië Cup. In de halve finales, tegen het gastland, had het elftal van Sánchez 70% balbezit. De dominantie leidde tot een dik verdiende 4-0 overwinning, waardoor Qatar zich plaatste voor de finale. In de finale werd afgerekend met Japan, toch geen kleintje in het mondiale voetbal. De 1-3 overwinning betekende de eerste Qatarese eindzege ooit. Dat belooft wat voor het WK van 2022.

https://twitter.com/QatarSportClub/status/1091389627116724225

Samenvatting Bar-Val

Samenvatting | FC Barcelona – Valencia (2-2)

Mateu Lahoz clasico

Lahoz fluit clasico, Messi en Dembélé onzeker