in

Barcelona werkt toe naar allesbeslissende maanden

Barcelona plaatste zich de afgelopen weken voor de eindstrijd van de Copa del Rey en de kwartfinales van de Champions League. Daarnaast nam de ploeg van Ernesto Valverde in de competitie nog meer afstand van de naaste concurrentie. De internationals meldden zich afgelopen week dan ook met een goed gevoel bij hun nationale ploeg. Komende zaterdag hervat Barcelona de competitie tegen Espanyol. Daarmee beginnen de laatste oh zo belangrijke maanden, waarin Barça speelt voor drie hoofdprijzen.

Barcelona plaatste zich op 27 februari ten koste van Real Madrid voor de finale van de Copa del Rey. Slechts drie dagen na het bekersucces deelden de Catalanen wederom een gigantische tik uit aan de eeuwige rivaal uit Madrid. Barcelona won voor de tweede keer in vier dagen tijd in Bernabéu. Door die overwinning werd de afstand op de Madrilenen vergroot tot twaalf punten. Een maand later bedraagt de voorsprong op Real Madrid nog steeds twaalf punten. De voorsprong op de nummer twee, Atlético Madrid, bedraagt sinds twee weken tien punten. Het elftal van Diego Simeone liet zich te kijk zetten door Athletic Bilbao, terwijl Barcelona dankzij een magistrale Messi wist te winnen op bezoek bij Real Betis (1-4).

Over anderhalve week staan Barcelona en Atlético Madrid tegenover elkaar in Camp Nou. Indien beide ploegen de komende twee wedstrijden geen punten morsen, kan de voorsprong bij een overwinning op 6 april oplopen tot dertien punten.

Het resterende programma van Barcelona, Atlético en Real ziet er als volgt uit:

Copa del Rey

De laatste vier edities van de Copa del Rey waren een prooi voor Barcelona. In 2015, 2016, 2017 en 2018 veroverden de Catalanen de beker door in de finale respectievelijk Athletic Bilbao, Sevilla, Alavés en nog eens Sevilla te verslaan. Op 25 mei ontmoet Barcelona Valencia in de finale. Valencia kent een wisselvallig seizoen. De ploeg staat op dit moment op een teleurstellende zevende plek in de Liga. Daarentegen stevent het elftal van trainer Marcelino wel af op succes in de Europa League. Het neemt het in de kwartfinales op tegen Villareal, de nummer zeventien van Spanje.

De bekerfinale van vorig seizoen werd de grote Iniesta-show, de legendarische middenvelder van Barcelona die afgelopen zomer afscheid nam. Barcelona won de finale met 5-0 van Sevilla.

De finale beloofd een hels karwei te worden voor Barcelona, dat de handen vol had aan Valencia in de twee onderlinge ontmoetingen eerder dit seizoen. In Valencia eindigde de wedstrijd in 1-1; in Camp Nou hielden de bezoekers Barcelona knap op een 2-2 gelijkspel.

Champions League

Het werd al snel duidelijk aan het begin van het seizoen. Het winnen van de competitie en de beker vorig seizoen was leuk en aardig, maar het stond in schril contract met de pijnlijke uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League. Barcelona stond met anderhalf been in de halve finales en met die overtuiging speelde het de return tegen AS Roma. Gevolg: een kansloze 3-0 nederlaag en weer een seizoen zonder eindzege in het belangrijkste clubtoernooi.

Barcelona werd twee weken geleden tijdens de loting voor de kwartfinales gekoppeld aan Manchester United. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen staat gepland voor 16 april. Zes dagen later vindt de return in Barcelona plaats.

Barcelona wacht op kaats terug in een-tweetje met Ajax

FC Barcelona Femení naar halve finale Champions League