in ,

‘Barcelona liet toptalent Puig half jaar geleden bijna gaan’

Richard Puig, beter bekend als ‘Riqui’, was deze zomer onderdeel van Ernesto Valverde’s selectie in de Verenigde Staten. Het jonge talent van Barcelona B werd met twaalf andere talenten opgeroepen voor de toer door de VS. Puig maakte tijdens de oefenwedstrijden veel indruk. De fans van Barcelona zien in Puig de ‘nieuwe’ Andrés Iniesta. Het had echter weinig gescheeld of Puig kon vertrekken bij Barcelona.

Toen Xavi een tijd geleden gevraagd naar zijn manier van voetballen, waarom hij zo goed kon draaien met de bal aan zijn voet of het spelen van de bal naar waar het nodig is, zei hij dat het een logisch gevolg was. Hij zei dat hij er gewend aan geraakt was. Het was onderdeel van het spel. Hetzelfde gebeurde bij Iniesta, die eerst zijn hersenen gebruikt voordat hij zijn spieren aan het werk zet. Dat waren de spelers die het kenmerk van Barcelona waren, de spelers spelers die de identiteit van de club verdedigden.

Tijdens de uitreiking van de Gouden Bal in 2010 was het dan ook Pep Guardiola die zei: ”Het is onmogelijk om deze spelers te klonen, zij zijn niet na te maken.”  Toch is het Barcelona min of meer gelukt om nog zo’n speler te ontwikkelen. Met Riqui Puig hebben de Catalanen een potentiële nieuwe Iniesta of Xavi. Het jonge talent van Barcelona B heeft dezelfde eigenschappen als de twee iconen van de club en liet dat regelmatig zien tijdens de toer door de VS.

Segura

Toch hadden de Catalanen een half jaar geleden bijna afscheid genomen van Puig. Pep Segura, de technisch directeur van de club, sprak volgens El Pais een half jaar geleden met Carlos Puig, de vader en zaakwaarnemer van Riqui, over de toekomst van zijn zoon. Segura vertelde Carlos dat Riqui geen nieuw contract kreeg bij Barcelona. Het had te maken met zijn fysieke gesteldheid. Puig zou door zijn lengte en minimale spierkracht de competitie verliezen.

Die beslissing zorgde voor spanningen binnen de club. Ook Ernesto Valverde was op de hoogte van de beslissing en wilde dat Segura zijn keuze heroverwoog, want Valverde was van plan Puig mee naar de Verenigde Staten te nemen. Carlos Puig was verrast en op de hoogte van Valverde’s idee en wilde daarom een gesprek met voorzitter Jopsep Bartomeu. De voorzitter nam uiteindelijk een snelle beslissing door Puig een nieuw drie-jarig contract aan te bieden met een optie op nog eens twee seizoenen. Riqui kreeg bovendien een clausule van 100 miljoen euro, een enorm bedrag voor een 18-jarig talent.

Na het voorval overtuigde Riqui iedereen, inclusief Segura. Puig werd de motor van de Juvenil A en bezorgde zijn ploeg de landstitel. Bovendien werd Puig de grote man tijdens de UEFA Youth League. Dat resulteerde afgelopen seizoen al in een plek bij Barcelona B. En ook in de VS liet Puig zien dat hij de potentiële opvolger is van Xavi en Iniesta.

What do you think?

Written by BarçaSource

Ademt FC Barcelona en kan je op alle vragen over het FC Barcelona van NU antwoord geven.

Valverde beschikt weer over volledige selectie

Achter de schermen | De eerste 24 uur van Arturo Vidal