in

Barcelona houdt hoofd boven water in Catalaanse derby

FC Barcelona heeft  op de valreep voorkomen  dat zij na 21 duels voor het eerst tegen een nederlaag aan zouden lopen. De ploeg van Ernesto Valverde had het in het zwembad van Espanyol enorm lastig, maar de late gelijkmaker (1-1) van Gerard Pique zorgde ervoor dat FC Barcelona nog  altijd ongeslagen is in de Liga.

Ernesto Valverde gaf voorafgaand aan de  Catalaanse derby aan dat hij enkele spelers zou gaan sparen voor de belangrijke wedstrijden van de komende weken. Lionel Messi en Jordi Alba bleven tegen Espanyol onder andere aan de kant. Dat werd de coach bijna fataal in een zeiknat RCDE Stadion.

De Catalaanse derby, die voorafgaand door de Spaanse regering werd ingeschaald als ‘high risk’ duel,  kwam pas laat op gang. In de eerste helft wist Barcelona niet één bal tussen de palen te krijgen. De ploeg van Ernesto Valverde vond, net zoals enkele weken geleden in de beker, niet de ruimte om iets te creëren.   Het schot van Coutinho op de lat was het enige wapenfeit van Barcelona in de eerste helft.

Na de pauze was het veld volledig onspeelbaar. Het veld werd een  zwembad waar veel spelers moeite mee hadden, maar waar Espanyol het best mee omging. De ploeg kwam dan ook verdiend op voorsprong. Gerard Moreno kopte vanuit een voorzet de 1-0 achter Ter Stegen.

Barcelona moest na de treffer op een zeer moeilijk te bespelen veld op zoek naar de gelijkmaker. Messi, Roberto en Alba waren nodig om überhaupt voor het doel van Espanyol te komen. Maar voor het doel kwam de ploeg van Valverde ook na de wissels niet.  Het duel speelde zich op het middenveld af waar enkele gevechten uitliepen tot opstootjes.  Na 82 minuten  voorkwam Barcelona uiteindelijk dat zij de eerste nederlaag van het seizoen leden.  Nota Bene Gerard Pique kopte vanuit een hoekschop de 1-1 binnen. De verdediger kreeg afgelopen week veel kritiek over zich heen na uitspraken over Espanyol. Zelfs LaLiga onderzocht zijn gedrag, maar de verdediger van Barcelona kreeg met één kopbal het stadion stil.

 

In de slotfase van het duel verloor Gerard Moreno de controle, na een overtreding op Pique. Maar de spits van Espanyol kwam goed weg met een gele kaart. Door het gelijke spel blijft FC Barcelona de koploper en voorkomt het de eerste nederlaag van het seizoen. De ploeg van Ernesto Valverde kan zich op gaan maken voor de topper tegen Valencia.

Dembélé hervat training bij FC Barcelona

Pique slaat terug: ”Dit is het laatste wat ik kon doen voor mijn familie”