in

Analyse: Barcelona dit seizoen niet sprankelend, maar stabiel

FC Barcelona heeft  zondag tegen Deportivo La Coruña de 25e landstitel weten te veroveren.  Onder Ernesto Valverde liet FC Barcelona dit seizoen geweldige wedstrijden zien, maar ook zeer matige wedstrijden. Voor de nieuwe coach telde enkel en  alleen het resultaat. Het mooie voetbal was een bijzaak. En dat zagen we vaak in de verschillende formaties waarin Barcelona dit seizoen speelden. 

Valverde begon het jaar met een 4-3-3 opstelling, maar de coach zag al snel dat Barcelona meer stabiliteit nodig had. Met de komst van Paulinho veranderde hij regelmatig naar een 4-4-2 formatie, waarmee de ploeg veel meer in balans was.

Druk zetten en verdediging

Het druk zetten en het verdedigen zijn twee belangrijke zaken bij FC Barcelona dit seizoen. Als de tegenstander de bal heeft stond Barcelona dit seizoen regelmatig in een 4-4-2 formatie. De vier verdedigers staan hoog.  Ook doen ze aan zonedekking in plaats van mandekking. De vier middenvelders staan op een lijn en proberen het veld één kant op te krijgen, zodat er minder ruimte is voor de tegenstander om in te voetballen. Dat was voor Valverde dit seizoen één van de belangrijke punten om meer balans te krijgen en minder tegendoelpunten  te incasseren.  De coach had bovendien dit seizoen het vermogen om zijn tactiek tijdens de rust regelmatig aan te passen waarmee Barcelona  vaak wedstrijden naar zich toe trok.  Barcelona stond de afgelopen jaren bekend om de goede aanvallers, maar de zwakke plekken binnen de tactiek werden vaak ook eenvoudig bovenwater gehaald. Vooral defensief was de club een prooi voor andere clubs. Ernesto Valverde heeft er met zijn Barcelona voor gezorgd dat tegenstanders vrijwel niet konden profiteren van zwakke plekken of zwakke tactische aspecten.

Dan nu het druk zetten

Ernesto Valverde koos er met Barcelona dit seizoen voor om hoog druk te zetten.   Daarbij zakt Sergio Busquets verder in en komen de backs meer naar binnen. Een grote rol bij het drukzetten was er dit seizoen voor Luis Suarez.  De Uruguayaan moest dit seizoen behoorlijke afstanden afleggen om de defensie van de tegenstander maar één richting op  te laten spelen. Daardoor  kon de ploeg in een vrij kleine ruimte een overtalsituatie creëren om de bal snel te onderscheppen.

Barcelona in balbezit, kansen creëren

De combinatie Jordi Alba – Lionel Messi was dit seizoen weer een gouden zet. De Argentijn kon weer de nodige doelpunten scoren dankzij Alba. En daarmee wist Valverde het systeem van Pep Guardiola deels weer terug te halen. Met de snelle backs die Barcelona dit seizoen heeft waren er direct nieuwe vleugelaanvallers geboren. Het combinatiespel was daarbij dan ook direct van groot belang. Door de drukte werden de ruimtes kleiner. En dus werd het spel van Barcelona  gericht op combinaties.

Het opschuiven van Jordi Alba had bovendien nog  een belangrijk voordeel. Andrés Iniesta, die met zijn 33 jaar niet meer het loopvermogen heeft van tien jaar geleden, kon daardoor zichzelf iets meer in laten zakken. Daardoor kreeg Iniesta meer ruimte en kon hij zijn creativiteit  nog meer benutten.  Paulinho was de verbinding tussen het middenveld en aanval. Hij kon vaker doorschuiven, omdat Rakitic en Busquets nog achter hem speelden.  De Braziliaan heeft de kwaliteiten om snel te wisselen van aanval naar verdedigen en was met zijn fysiek een toevoeging in het strafschopgebied van de tegenstander.

De vrijheid van Lionel Messi was dit seizoen misschien wel de belangrijkste factor van dit Barcelona.  De Argentijn had dit seizoen met Suarez, Rakitic, Roberto en Semedo veel mensen om zich heen. Die allemaal in dienst van Messi werkten. En daar komt juist het gevaar van Barcelona vandaan. Als de Argentijn zelf de regie in handen heeft dan is Barcelona zeer onvoorspelbaar  en is Messi op zijn gevaarlijkst voor de defensie van tegenstander.  En kan hij onder andere de bal ophalen bij het opbouwen. En dat zorgt voor grote problemen bij de tegenstander.

Waarom ging dit niet goed tegen AS Roma?

Ook in deze wedstrijd begon Barcelona in de 4-4-2 formatie. Dat pakte in het hele seizoen vrij goed uit, maar de Italiaanse ploeg had daar in de return een antwoord op. AS Roma speelde in een 3-5-2-formatie. Roma begon aan de wedstrijd met hoog druk zetten (1v1) op de helft van Barcelona.  De Catalanen konden daardoor alleen via lange ballen voorin komen. Maar Suarez en Messi verloren veel duels, waardoor Barcelona totaal bij de keel werd gegrepen en dus ook niet aan aanvallen toekwam.  Ook Messi terugzakkend naar het middenveld werkte niet, want Roma had een overtal op het middenveld en was zeer vel in de duels.  Daarmee werd de ploeg lange tijd overlopen.

Het was niet alleen een totale off-day van de spelers, maar ook Valverde faalde met zijn formatie tegen het zeer gretige AS Roma.

Al met al kijkt de selectie van FC Barcelona terug op een uitstekend seizoen. Valverde  zal komend seizoen verder willen slijpen aan stabiliteit in de selectie. Bovendien moet hij het creatieve gat van Iniesta zien op te vullen. En wie gaat er naast Messi en Suarez scoren voor de ploeg?

LOL! Barça-spelers gooien schoenen Valverde tijdens rondrit weg

Achter de schermen | De kampioensparade door Barcelona