in ,

Voorbeschouwing: FC Barcelona verdedigt koppositie op bezoek bij RCD Mallorca

Ja, ja. De bal rolt weer in Spanje. Na ruim drie maanden gaven Sevilla en Real Betis donderdagavond het startschot voor een spannende slotfase van La Liga. Zaterdagavond hervat FC Barcelona de competitie met een bezoek aan RCD Mallorca. Met een voorsprong van slechts twee punten op Real Madrid kan het elftal van Quique Setién zich geen puntverlies veroorloven.

Dat er weer gevoetbald wordt in Spanje mag gerust een verrassing genoemd worden. Het is één van de zwaarst door corona getroffen landen. Het vervolg van de Liga bleef dan ook lange tijd een groot vraagteken. Tot 24 mei, de dag waarop premier Pedro Sánchez met het verlossende woord kwam. Donderdagavond was het dan eindelijk zo ver. Weliswaar met een lege tribune en daardoor een vreemde ambiance, verrichten stadsgenoten Sevilla en Betis de aftrap van de slotfase van de competitie. Een slotfase waarin voor Barcelona een titel op het spel staat, terwijl tegenstander Mallorca strijdt tegen degradatie.

Mallorca is de huidige nummer achttien van Spanje. Na 27 competitiewedstrijden heeft de eilandclub 25 punten bij elkaar gespeeld. Twee en vijf punten meer dan respectievelijk nummer negentien Leganés en nummer laatst Espanyol. Van die 25 punten behaalde ploeg van trainer Vicente Moreno er twintig in eigen huis en vijf op vreemde bodem. In eigen huis rekende de ploeg af met Eibar, Espanyol, Real Madrid, Villareal, Valencia en Alavés. De overwinning op Real Madrid vormt uiteraard het (voorlopige) hoogtepunt van dit seizoen.

Kubo

De belangrijkste speler van Mallorca is Ante Budimir. De centrumspits was in 25 competitiewedstrijden goed voor negen doelpunten en drie assists. Ook FC Barcelona maakte kennis met Budimir. De Kroaat was tijdens de eerdere ontmoeting in Camp Nou twee keer trefzeker. Hij kon ondanks zijn twee doelpunten niet voorkomen dat de Catalanen met 5-2 zegevierden. Een andere speler die de clubkleuren van Mallorca verdedigt en een bekende is van Barça, is Takefusa Kubo. De jonge Japanner maakte een aantal jaar deel uit van La Masía, alvorens hij terugkeerde naar Japan.

Kubo werd afgelopen zomer in verband gebracht met een terugkeer naar Barça, maar koos uiteindelijk voor een overstap naar Real Madrid. Daar werd hem al vrij snel duidelijk gemaakt dat hij voor de toekomst is gehaald en in ieder geval dit seizoen verhuurd zal worden. In dienst van Mallorca was hij tot dusverre goed voor drie doelpunten en drie assists in 25 competitiewedstrijden.

Onderlinge historie

Barça en Mallorca kennen een rijke onderlinge historie. De eerste ontmoeting dateert van het seizoen 1960/1961, de Catalanen waren destijds met 4-2 te sterk. In competitieverband reisde Barça 28 keer af naar het eiland. Van die 28 ontmoetingen won de club er vijftien, werd er drie keer gelijkgespeeld en tien keer verloren. Het laatste bezoek aan Iberostar Estadi dateert van 11 november 2012. De ploeg van toenmalig trainer Tito Vilanova zegevierde met 2-4. De Catalaanse productie werd verzorgd door Xavi, Lionel Messi, Cristian Tello en wederom Messi.

Mallorca speelde in de periode 1998-2013 onafgebroken op het hoogste niveau, maar degradeerde in het seizoen 2012/2013 naar het tweede niveau. De fans moesten vervolgens zes jaar wachten op promotie.

De wedstrijd tussen Mallorca en Barça begint zaterdagavond om 22.00 uur. Real Madrid komt een dag later in actie. In eigen huis ontvangt de ploeg van Zinedine Zidane Eibar.

FC Barcelona Real Mallorca samenvatting

Eerder dit seizoen walste Barça met overtuiging over Mallorca heen

Setién optimistisch over Suarez: ‘Hij is fit genoeg om te starten’