in ,

Vidal gaat voor negende opeenvolgende landstitel: ‘Dat zou een droom zijn’

Over een kleine twee weken is eindelijk zover. Dan wordt de Liga hervat met niet zomaar een wedstrijd. Ook zonder publiek is Sevilla-Real Betis een affiche om je vingers bij af te likken. Twee dagen later hervat FC Barcelona de competitie met een uitwedstrijd tegen RCD Mallorca. De eerste van de elf finales, aldus Arturo Vidal. Mochten de Catalanen aan het eind van het seizoen weer de beste van Spanje zijn, betekent dat Vidal zijn negende opeenvolgende landstitel.

De Chileen heeft een carrière waar menig voetballer jaloers op zou zijn. Hij maakte in de zomer van 2007 de oversteek van Zuid-Amerika naar Europa, waar hij tot de zomer van 2011 speelde voor Bayer Leverkusen. Vervolgens werd hij opgepikt door Juventus. In Italië groeide hij niet alleen uit tot publiekslieveling, maar ook één van de beste spelers op zijn positie. Met de Oude Dame werd hij vier keer kampioen van Italië en ook met Bayern München veroverde hij landstitel na landstitel. Ondertussen won hij met Chili twee keer de Copa América.

Toen hij in de zomer van 2018 Bayern München verruilde voor Barcelona, vroegen veel Catalanen zich af wat hij moest toevoegen aan het elftal van toenmalig trainer Ernesto Valverde. Dat werd echter al snel duidelijk. De Chileen heeft alle kenmerken van een traditionele box-to-boxmiddenvelder en met zijn duelkracht won hij veel wedstrijden voor Barcelona. Na de landstitel in 2019, kan hij eind juli zijn negende landstitel op rij veroveren. ‘Dat zou een droom zijn. Het bereiken van een record met zoveel bekers is erg moeilijk’, vertelt Vidal op de website van Barcelona.

Vidal FC Barcelona
Vidal in zijn eerste seizoen als speler van FC Barcelona.

‘Slechts een klein aantal spelers wist dit te bereiken, dat maakt mij erg trots. Ik hoop de negende te winnen met Barcelona.’ Daarvoor moet de club nog wel de nodige wedstrijden winnen. Barcelona en Real Madrid zijn verwikkeld in een hevige titelstrijd. Eerstgenoemde geniet een voorsprong van slechts twee punten op de rivaal. ‘De komende elf wedstrijden worden elf finales. We zijn het er allemaal over eens dat het erg moeilijk wordt.’

Luis Suárez

Door de coronacrisis ligt de competitie al bijna drie maanden stil en de clubs mogen pas vanaf morgen volledig in groepsverband trainen. Over een kleine twee weken wordt de competitie hervat, zonder een of meerdere oefenwedstrijden in de benen. Desondanks is de crisis voor Barcelona misschien wel een geluk bij een ongeluk gebleken. Quique Setién kan zeer waarschijnlijk weer een beroep doen op Luis Suárez, die in eerste instantie pas volgend seizoen weer in actie zou komen.

Vidal wrijft zich in zijn handen met het herstel van de Uruguayaan. ‘Het is erg belangrijk voor ons dat Suárez voorspoedig herstelt van zijn blessure. De komende twee maanden zullen erg intens zijn, we spelen veel wedstrijden in korte tijd.We moeten er honderd procent klaar voor zijn.’

Gerardo Martino: ‘Het was het slechtste seizoen uit mijn carrière’

Messi: ‘Voetbal zal door de coronacrisis nooit meer hetzelfde zijn’